15 March 2011

FUDZAIL-CERPEN INTERKOK

(Kok Yangoat..bila aku punya turn nak berkok-kok darrr)

Cerpen : InterKok *

Oleh Mohd. Fudzail Mohd. Nor

1. Kok Zumma

Semua ini adalah dari perbualan yang didengari dan pengalaman secara langsung. Bukan dari laman WikiLeaks mahupun mana-mana blog. Bukan dari pihak ketiga. Boleh dikelaskan sebagai prima facie. Segalanya adalah kebetulan. Sesuatu yang ditakdirkan akan berlaku. Sesuatu yang tidak dapat dielakkan dari merempuh kehidupan tidak harmoni satu keluarga kelas menengah di kota raya.

Bukan keluarga 69 yang lucu dan sinis. Bukan keluarga Kennedy yang menjadi keluarga "diraja" di Amerika. Bukan keluarga elit di kalangan senarai orang paling kaya. Bukan mana-mana kerabat yang glamor.

Sekadar sebuah keluarga yang tiba-tiba menjadi sebahagian dari perjalanan demokrasi. Mungkin satu teater yang tidak semena-mena menjadi pecah panggung kerana lebih hebat dari drama bersiri Korea dan Indonesia di TV.

Begitulah yang terjadi diluar jangkaan. Fakta lebih aneh dari fiksyen. Fiksyen pun tidak sehebat fakta kerana kehidupan adalah sebuah teater yang penuh dengan luar jangkaan dan kadang-kadang lebih tidak logik. Dan dia, ditakdirkan menjadi sebahagian dari konflik keluarga yang turut mempengaruhi ramai manusia marhaen.

"Saya mempunyai bukti semua salah laku Kok Zamin, abang kandung yang tidak mengaku saya sebagai adiknya sendiri kerana kepentingan politik dan mempertahankan mentor yang bertaraf dajal."

Suara Kok Zumma memecah suasana. Bergetar dengan nada kemarahan. Wajahnya memaparkan kebencian. Melepaskan segala yang menjadi lava dari gunung berapi dalam gua dirinya. Dengan usia empat puluhan dan masih sahaja belum berkahwin, masih anak dara, Kok Zumma cuba menonjolkan sedikit kegedikan aura wanita anggun. Keinginan untuk menjadi wanita pertama negara sudah lama terbenam, dan sisa-sisa impian masih terpancar dari gaya pembawaan, berpakaian jenama dan designer label mengerlap-ngerlip. Itulah dia, wanita berani yang perasan bertaraf mujahidah agung abad ini.

"Kok Zamin bukan sahaja menjadi alat kepada Sheikh Kok, alat politik, kadang-kadang alat melepaskan nafsu serakah, malah isterinya juga sebahagian dari pakej konspirasi terhebat abad ini. Mereka adalah pengkhianat bangsa yang boleh menjahanamkan negara kalau berkuasa!"

Kok Zumma sudah tidak boleh bersembunyi lagi. Mahu melepaskan semuanya dari dalam kelambu ke dalam seluar dalam. Cerita sensasi yang boleh menjadi tajuk besar di mana-mana tabloid dunia. Cukup sensasi sehingga boleh melariskan jualan mana-mana tabloid, apalagi dengan wajah Kok Zumma yang kadang-kadang menjadi ludahan para mereka yang tidak faham perjuangan sucinya.

Para wartawan yang hadir berkelip- kelip mendengar pembocoran rahsia selanjutnya dalam sebuah keluarga yang seakan siri Simpson. Cuma bezanya berkisar pada adik beradik yang berlainan arah dalam semua segi dan hala tuju. Hatta dalam membicarakan sesuatu yang berkaitan dengan hal-hal rahsia keluarga.

Maka Kok Zumma terasa lega, amat berpuas hati di sidang media yang menjadi lebih sensasi kerana bukan sahaja pelbagai dokumen di paparkan, malah segala carut marut yang dilontarkan sesama adik beradik.

"Saya tidak akan berhenti memperjuangkan kebenaran selagi Kok Zamin dan mentornya Sheikh Kok terus memperdaya bangsa, terus hidup dalam pembohongan dan penipuan. Mereka adalah munafik yang mesti ditentang habis-habisan, selagi nyawa bernafas, saya akan terus membongkar amalan luar tabie para pengkhianat ini!"

Bergema suara Kok Zumma mengakhiri sidang media tergempar di sebuah hotel lima bintang.

"Untuk maklumat lanjut, terkni dan sensasi, sila ikuti Twitter, Facebook, Youtube dan blog saya!"

Para wakil media terus menggempur dengan pelbagai soalan. Kok Zumma terus juga melayan kerana peluang untuk muncul di semua media perdana adalah promosi dan publisiti yang boleh membawa banyak bisnes baru. Kalau tidak musuh atau peminat baru.

Kok Zumma bertukar menjadi mata mesra sehingga setiap yang hadir mula merasakan dialah wanita luar biasa dekad ini yang mesti diberi sokongan kerana dialah penyelamat agama, bangsa dan negara dari konspirasi setan anggota lain keluarga Kok.

2. Kok Zawan

Katanya tidak mahu jadi stereotaip. Dia telah banyak melakukan perkara-perkara yang luar biasa dalam dunia hiburan. Misi dan visi dalam perjuangan yang membawa dia ke persada pentas dunia hiburan bertaraf nasional. Walau masih tidak ke mana-mana untuk ke peringkat asia tenggara, Kok Zawan tahu yang dengan apa yang telah dilakukan, dia sepatutnya telah lama bergelar datuk. Walau mungkin dianugerah datuk paling rendah dalam kelasnya, Kok Zawan tahu yang dia adalah material seorang datuk.

Semua orang tahu yang dia berani begitu meneroka dimensi baru dalam persembahan TV realiti. Kepopularan yang memungkinkan dia boleh dianggap satu ikon dan idola semasa. Keceluparannya dalam memberi komen, melebihi taraf Simon Cowell dalam program American Idol.

"Sundal!"

Sepatah komen Kok Zawan melalui Twitter.

Pelbagai komen menerpa dari sepatah kata yang sudah sinonim dengan lenggok bahasa Kok Zawan. Itulah Kok Zawan. Celuparnya sudah bertaraf antarabangsa. Komen-komen yang berisi makin hamun, carut marut dan lucah menjadikan dia lebih popular. Suka atau benci, itulah Kok Zawan, penghibur superstar.

Siapakah yang sundal?

"Kakak aku!" Jawab Kok Zawan selamba di sebuah pusat karaoke eksklusif untuk para jantan istimewa sahaja, seperti yang diiklankan.

"Kau cakap kakak kau Kok Zumma itu sundal?" Tanya teman baiknya, Kok Zanil. Keduanya kadang jadi seteru, bergaduh di TV, Twitter, blog dan dalam drama yang mereka terbitkan bersama. Bermaafan di program hari raya dan sambung bergaduh sebagai promosi yang sensasi. Itulah publisiti terbaik untuk meramaikan penonton dan menaikkan rating. Penaja berebut-rebut dan mereka jadi jutawan sebagai idola remaja masa kini dan boleh meminta bayaran setimpal di mana-mana pertunjukan, sama ada untuk amal atau untuk kaut untung semata-mata.

"Sundal kelas pertama, buat malu bangsa mahu saman adik beradik berbilion ringgit!"

Kok Zawan dengan kegedikan bercakap dengan tangan berpusing lembut. Dia pernah berkali-kali berlakon sebagai mak nyah dan tidak pernah menafikan yang dia adalah seorang mak nyah. Dia bangga sebagai mak nyah kerana baginya, utuk apa jadi hipokrit, jadi munafik dalam dunia yang terbuka. Tidak perlu bersembunyi dengan berlakon seperti orang biasa.

Lagipun dia sudah bertaraf ikon dan idola nasional, menjadi ikutan ribuan anak-anak muda yang dahagakan mentor dalam dunia globalisasi dan penuh dengan saingan produk import. Siapa tidak kenal Kok Zawan dan Kok Zanil sebagai tokoh penghibur dan budaya.

Bak pendekan ciri-ciri komputer, WYSIWYG, iaiatu What You See is What You Get!

"Semua itu adalah lakonan semata-mata. Badan sendiri penuh najis jijik, lesbian tak guna. Mahu bisnes lah itu. Selepas lama senyap sebab kenyang dengan projek, tiba-tiba kembali dengan modal sama, jatuh miskin apa! Memang sundal!"

Sambung Kok Zawan sambil matanya sesekali menjeling ke skrin TV yang menyiarkan protes rakyat Mesir. Dia pernah menyokong Hosni Mubarak kerana katanya pemimpin diktator kadang lebih baik dari demokrasi. Pendapat yang dia tidak pernah tarik balik walau jutaan rakyat Mesir bangkit memprotes berhari-hari di Dataran Tahrir, setelah 30 tahun bawah rejim diktator.

Kaki rasuah

"Tidak betul ke tuduhan Kok Zumma pada abang kau si Kok Zamin itu? Malah dahulu kau sokong Kok Zumma? Habis-habisan kau membantai Kok Zamin dan Sheikh Kok sebagai kaki rasuah, malah teroris!"

Kok Zawan tergelak. Kemudian terkekeh sendiri, seperti lakonan mak nyahnya walau pernah mengaku jantan sebenar yang belum mahu kahwin.

"Siapa kata aku ubah pendirian? Dahulu aku sokong Kok Zumma sebab masa itu memang aku rasa dia betul. Sekarang aku yakin dia tidak betul. Kenapa selepas berbelas tahun mahu tunjuk bukti-bukti baru. Apa bukti-bukti boleh direka-reka?"

Kok Zanil sama ketawa. Kedua-duanya saling berpelukan sambil menikmati jus. Memulakan sesi karaoke dengan lagu Maher Zain, MasyaAllah.

"Kok Zamin itu memang sah biseksual ke?"

Kok Zanil bertanya kembali dalam kesamaran bilik karaoke. Sesuatu yang tiba-tiba mengasak jiwa Kok Zanil kerana dia pernah berkahwin, sudah ada anak-anak sebelum mengenal dirinya yang sebenar. Jantan yang sukakan jantan. Kok Zanil teringat isteri Kok Zamin, kakak ipar Kok Zawan iaiatu Kok Zamzi yang berkawan baik dengan bekas isterinya. Dia pernah mengsyaki sesuatu kerana mereka kelihatan terlalu mesra. Walau tidak pernah terbukti, mungkin itulah proses usia yang penuh kekeliruan dalam kegawatan dunia material.

Kok Zawan menjeling manja. Menunjukkan wajah sedikit cemburu. Memang hatinya selalu cemburu dalam usia meningkat dan pelbagai pilihan yang ada di kalangan "ahli-ahli" muda persatuan sosial atas talian mereka yang semakin bercambah melalui Facebook.

Dan Kok Zanil segera mengusap rambut Kok Zawan yang didandan oleh seorang pendandan ternama. Yang sama-sama bertaraf jantan. Sama-sama menjadi sebahagian dari budaya semasa, jantan suka jantan. Trend abad ke 21 yang menjadikan kehidupan semakin meriah di sebuah negara majmuk dan menghampiri sebuah negara maju.

"Jangan kau nak goda abang aku itu, mentang-mentang dia bakal jadi pemimpin besar, apa kamu ada niat dan mahu jadi wanita pertama?"

Kok Zawan menampar-nampar Kok Zanil dalam suasana yang boleh menjadi sebahagian dari adegan sensasi filem pecah panggung, sebagai pasangan romantis yang serasi untuk siri komedi, Hantu Kok Zimah Kahwin Zombie!"

3. Kok Zamin

Dia telah hampir ke kemuncak hierarki politik parti. Kalau silap haribulan, boleh jadi ketua menteri. Begitulah yang berada di fikiran Kok Zamin sebaik disahkan sebagai timbalan presiden. Cuma, bila-bila masa sahaja mentor politiknya boleh masuk penjara kerana pelbagai pertuduhan di mahkamah dan luar mahkamah. Dari kes luar tabie, kes pengkhianat, kes perisik CIA, kes ejen Yahudi ke kes terorisme.

Begitupun, dalam politik apa sahaja boleh berlaku. Politik adalah persepsi dan persepsi adalah penting. Semuanya tidak mustahil dalam politik. Dia tahu semua itu, dalam politik, matlamat menghalalkan cara dan cara tidak pernah terbatas. Sama ada halal, haram, sunat, makruh, harus mahupun melanggar undang-undang, selagi ada kemahuan, selagi itu ada ruang untuk manipulasi.

"Bagaimana dengan kemunculan semula Kok Zumma? Ada strategi baru?" Sheikh Kok perlahan bertanya di ruang pejabat parti.

"Selain Kok Zawan yang memberikan sedikit ruang untuk bernafas, kita terperangkap dengan strategi kitar semula musuh!"

Kok Zamin masih terdiam. Dia telah membayar saguhati pada Kok Zawan untuk membeli sokongan. Adik bongsu yang pernah berpatah arang. Berputus hubungan adik beradik kerana pegangan dan pendirian politik terlampau. Kafir mengkafir dan memurtadkan sesama bangsa.

Sheikh Kok dan Kok Zamin telah lama mengukir hubungan, seakan adik beradik. Apa sahaja milik Kok Zamin adalah milik Sheikh Kok, bak kata Kok Zumma, termasuk isteri.

"Semakin banyak yang terbongkar dan akan terbongkar, sama ada melalui WikiLeaks, pembocoran oleh mereka yang meninggalkan parti dan tentunya musuh-musuh itu yang tidak akan berdiam diri. Kita perlu strategi baru yang lebih efektif kerana mungkin ramai kalangan kepimpinan yang mula meragui perjuangan kita, terutama apabila kita tidak dapat lagi mempertahankan diri secara siber!"

Kok Zamin melepaskan suaranya. Dalam dirinya ada kekeliruan setelah melalui pelbagai kejutan dan pelbagai peristiwa semenjak bernaung bawah kepimpinan Sheikh Kok. Semenjak merasa kekuasaan dalam pemerintahan, disingkirkan dan mahu kembali menapak ke kekuasaan. Pahit getir, suka duka, pahit manis dan kekayaan yang dikumpul belum cukup selagi belum mencapai impian sang mentor, Sheikh Kok. Mereka sama-sama mahu ke kemuncak walau apa cara pun.

"Apa strategi baru? Mereka boleh kitar semula strategi, kenapa tidak kita?"

"Kita sudah masuk tahun 2011, abad baru, dasawarsa baru, banyak strategi sudah menjadi lapuk. Lihat warga Mesir dan Tunisia bangkit melalui jalinan sosial atas talian. Walau majoriti penyokong alternatif bersama kita, musuh ada pilihan lain dan mereka mungkin belajar dari apa yang telah berlaku untuk memastikan tidak berulang di sini!"

Kok Zamin tidak mahu meneruskan kata-kata kerana tidak mahu mengulang perbualan kitar semula. Dia ada sesuatu yang lebih besar dan penting mahu disampaikan.

"Saya baharu sahaja menerima maklumat terkini dari Kok Zawan!"

Suara tegas Kok Zamin menyebabkan Sheikh Kok tersentak dalam melihat kertas-kertas pertuduhan yang akan membawa dia kembali ke mahkamah, menyambung perbicaraan yang telah berjaya dilambat-lambatkan. Strategi yang berhasil untuk memastikan dia tidak kembali ke penjara, tidak kembali menjadi banduan. Sesuatu yang cuba dielakkan dalam usia semakin tua, walau dia tahu yang tidak boleh menang dan dibebaskan.

"Adik beradik kami, keluarga Kok yang lain telah kembali bersatu, kali ini selain saya dan Kok Zawan, semua akan menyokong Kok Zumma, mereka menerima bayaran jauh lebih tinggi dari yang kita tawarkan untuk menutup mulut!"

Suasana menjadi sepi dan menyeramkan seketika. Seakan ada latar muzik dari filem-filem seram tempatan. Latar muzik yang kadang-kadang tidak kena pada tempatnya.

Sheikh Kok menyandarkan diri, merenung jauh. Menembusi dinding. Debaran semakin kencang. Wajah semakin menghitam. Bayangan penjara dan kehilangan sokongan merempuh kewarasan. Walau tidak mahu membayangkannya, dia tahu yang waktunya semakin hampir untuk pilihan terakhir.

"Tidak bolehkah kita dapatkan dokumen-dokumen yang ada pada Kok Zumma dan bakar seperti mereka yang membakar Interlok?" Kok Zamin menggeleng.

"Semua dokumen rahsia kita telah diberikan kepada polis!"

Sheikh Kok pun menghela nafas. Percaturan politik, persepsi dan perang psiko serta pelbagai perancangan, sama ada untuk jangka pendek atau jangka panjang menemui jalan buntu. Berita mengenai semakin ramai ahli dan pengikut yang keluar dan belot sudah semakin kerap untuk terus dalam keadaan penafian dan berlakon yang tiada apa-apa berlaku.

"Gerakan opsyen terakhir kita!'

Kok Zamin mengangguk. Hanya mereka berdua tahu untuk bila terpaksa menekan butang kecemasan dan terjun paracut. Kalau perlu, tidak lagi boleh lari ke mana-mana kedutaan untuk perlindungan politik sebagai gimik yang pernah memberi simpati. Pembohongan sudah lama terbongkar dan kalau diulang boleh menjadi cerita humor yang tidak kelakar langsung.

Mereka perlu segera mencari jalan, seperti bekas presiden Tunisia Zainal Abidin Ali, atau Shah Iran, lari ke mana-mana negara yang sudi menerima dan memberi suaka politik. Perang sesama keluarga porak peranda Kok boleh menjahanamkan segala yang dirancang rapi bersama sahabat-sahabat dari Washington dan Tel Aviv. Bertahun-tahun merancang dan melaksana, akhirnya realiti menyambar dan memusnahkan impian sang mentor dan protege.

"Cis! Kita tewas dalam perang saraf InterKok!!

Mohd. Fudzail Md. Nor
Dubai
*Cerpen ini disiarkan di akhbar Mingguan Malaysia bertarikh 13 Mac 2011. Bagi yang berminat dengan penulisan saudara Fudzail Md. Nor, sila layari www.fudzail.blogspot dan dapatkan cerpen terbaru beliau "Trilogi Aoteroa".

No comments: