26 March 2011

OMEGA TWEETY-TWEET

(Salinan rekod tweety Anwar pada 21.02.2011-memang tiada lebih 2 1/2 jam)

Salam 2 all.

Teman sangat bersetuju dengan kenyataan Ketua Dewan Pemuda PAS Ustadz Nasharudin Hassan At-Tantawi yang mencadangkan supaya satu siasatan diadakan untuk memastikan ketulinan dan kesahihan videoklip yang menjadi isu akhir-akhir ini. Teman cukup pasti ini selaras dengan perintah ALLAH didalam surah Al Hujurat yang meminta kita umat Islam menyiasat sesuatu berita bila ianya disampaikan kepada kita, apatah lagi jika berita itu datang dari golongan kafir, munafik dan fasik.

Teman melihat kenyataan dan pendirian Ustadz Nasharuddin ini berbeza dengan para agamawan lain yang lebih berjoget dengan lagu politik dalam isu ini. Macam-macam patwa dah keluar, macam-macam ayat dah diputar, macam-macam hukum dah dikompang; semuanya bernada sempit mencicit bak politikus yang menikus dengan kebenaran! Itu tak masuk para Pak Yangoat yang tiba-tiba muncul sebagai jagoan dengan pelbagai patwa dan hukuman!!!

Isunya mudah sahaja. Datuk Shazryl Eskay Abdullah, seorang pakar physio yang tidak dikenali ramai, telah memanggil beberapa orang editor akhbar tempatan (pro kerajaan dan pro pembangkang) untuk melihat satu videoklip di Carcosa Sri Negara pada 21.03.2011. Ianya dibuat dengan begitu sulit, tanpa kecoh. Tujuan beliau satu, untuk mereka menilai sendiri videoklip tersebut. Dan daripada masa beliau menunjukkan videoklip itu, sehingga pukul 05.00ptg, tiada siapa pun tahu siapa pelaku yang menjalankan aktiviti "menyudu" didalam videoklip tersebut. Setakat pukul 05.00pm pada 21.03.2011, hanya 20 orang editor media yang telah melihat video itu, dan mereka langsung tidak menyebut jantan yang terlibat, kecuali menyebut ianya "Jantan-X". Begitulah Datuk Shazly cuba merahsiakan isu videoklip tersebut. Tujuan beliau satu, hanya untuk membuktikan kebenaran.

Tau-tau, dan tak pasal-pasal, manusia yang ditabal oleh bininya sebagai anugerah tuhan membuat kenyataan akhbar kepada satu dunia menafikan "penyudu" dalam videoklip itu Anwar Ibrahim!!! Tiba-tiba isu yang siapa pun tak tau jadi heboh satu dunia. Persoalan besarnya ialah mengapa Anwar tak pasal-pasal melenting dan membuat kenyataan akhbar itu, sehingga kepoh satu alam dibuatnya! Hadis Melayu ada menyebut, "sape makan cili, dia terasa pedas yop!!!" Sebenarnya yang membawa berita pelaku seks didalam videoklip itu ialah Anwar Ibrahim sendiri!

Dan Anwar, semasa menafikan beliau Jantan-X yang sedang menyudu dengan pelacur Cina didalam videoklip itu memberikan tiga sebab mengapa ianya bukan beliau:

1. Pertama, beliau berkata pada masa kejadian beliau sedang sibuk bertweet. Mengikut rekod di videoklip itu adengan "menyudu" oleh Jantan-X dengan pelacur Cina itu berlaku daripada jam 10.23 malam hinga 10.42 malam 21.02.2011. Seorang wartawan akhbar Cina telah membuat sedikit homework dan mendapati rekod tweet Anwar menunjukkan beliau langsung tidak bertweety daripada jam 9.20 malam hingga 11.39 malam pada 21.02.2011. Buktinya saperti rekod yang dikeluarkan diatas!!! Persoalannya, dimana Anwar semasa tempoh tersebut? Dan bila ditanya wartawan Anwar tidak menjawab dan memberi penjelasan.

2. Anwar juga berkata bukti "corrobative" yang dijumpai oleh Datuk Shazly, iaitu seutas jam Omega disimpan oleh Wan Azizah, bini yang menabal dia sebagai anugerah tuhan. Tapi sehingga kini Wan Azizah langsung tidak membuat sebarang kenyataan bahawa jam tersebut berada dengan beliau. Malah sehingga kini Wan Azizah langsung tidak menunjukkan jam Omega yang dikatakan oleh Anwar ada dalam simpanan beliau. Semasa videoklip tersebut didedahkan, Datuk Syazli menyatakan beliau sepatutnya pergi mengambil jam Omega milik "tokoh pembangkang" yang tertinggal dalam "bilik menyudu" tersebut. Dan Datuk Syazli telahpun menyerahkan jam Omega tersebut kepada pihak Polis. Persoalannya, dimana jam Omega tersebut Kak Zah?

3. Anwar juga berkata Jantan-X didalam videoklip tersebut buka beliau kerana perut beliau kempis, sedangkan Jantan-X berperut buncit. Teringat teman Anwar sendiri selalu mempermainkan isu videoklip VK Lingam dalam ceramah dan kenyataan beliau. "Looks like me, souns likme me, but it's not me..Korek..korek..korek.." kata Anwar dengan ketawa sinis didalam ceramah-ceramahnya mempermainkan videoklip tersebut. Sekarang sudah pulang paku buah keras. "Looks like me, sounds like me...but not my tummy..korek..korek..korek..!!!" Tetapi persoalan yang lebih besarnya ialah, apakah isu perut buncit itu penting. Lagipun setahu teman, Anwar jenis manusia yang selalu memakai "barut" di perut. Kononnya diceritakan pada orang untuk tahan sakit belakangnya. Tetapi sebenarnya adalah untuk membuat perutnya kelihatan kempis. Anwar memang tidak suka orang perut boroi dan buncit. Tak percaya cuba tanya bini yang menabal dia sebagai anugerah tuhan. Pada teman isu buncit atau boroi tidak menjadi hal. Yang penting ialah siapa sebenarnya Jantan-X tersebut!

Teman bersetuju bahawa secara prinsipnya, kita umat Islam tidak sepatutnya mendedahkan aib orang. Sabda Rasulullah saw, "sesiapa yang menutup aib saudaranya, maka ALLAH akan menutup 'aibnya didunia & akhirat". Maka perangai memburukkan orang lain sepatutnya dihindarkan. Apatah lagi memfitnah dan mengutuk tanpa fakta, dan yang lebih teruk berdasarkan dengar cakap orang.

Tetapi Islam mengizinkan, bahkan menyuruh didedahkan sesuatu bahaya atau bencana yang dilakukan, yang boleh memudaratkan umat dan rakyat. Dan mesti ada bukti, bukan sekadar fitnah dan tohmahan. Kita juga dibenarkan, malahan kekadang disuruh mendedahkan kepada pihak yang berkaitan seperti hakim, pengundi dan orang awam tentang bahaya atau bencana, serta kezaliman yang boleh menimpa diri sendiri atau orang lain. Ini pendekatan yang diambil oleh Islam.

Didalam isu ini, sebenarnya Anwar orang yang mendedahkan dirinya apabila membuat kenyataan akhb ar tersebut. Anwar manusia yang memberi gambaran kepada satu dunia bahawa dia seorang berakhlak tinggi, dan layak menduduki takhta Putrajaya. Dia mahu bersemayam di mahkota Putrajaya. Anwar mahu menjadi pemimpin negara ini. Anwar mahui memimpin umat Islam negara ini. Anwar mahu menjadi kahlifah negara ini. Anwar mahu menjadi Perdana Menteri. Yang boleh menentukan itu ialah para pengundi, rakyat negara ini. Persoalannya, tidakkah umat Islam dan rakyat negara ini mempunyai hak untuk tahu siapa sebenarnya manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan! Dan tidakkah menjadi tanggungjawab orang saperti Datuk Syazly untuk mendedahkan siapa dia sebenarnya Anwar. Jangan lupa, Datuk Syazly adalah kawan baik Anwar sendiri. Dan dia telah melontarkan beberapa soalan kepada Anwar, yang sehingga kini Anwar tidak menjawab. Dia ada didalam video tersebut!

Persoalan besar yang ingin teman lontarkan kepada umat dan rakyat, termasuk para pak yangoat yang masih membuta tuli menyembah manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan; mengapa tidak benarkan proses keadilan dan kebenaran berjalan. Anwar sendiri telah membuat lapuran polis. Benarkan pihak polis membuat siasatan. Memang kebenaran itu pahit, tetapi kebenaran itu menentukan siapa kita dihadapan ALLAH nanti. Jangan kita ulangi kesilapan Yahudi dan Nasara, yang menutup mata, mulut & telinga mereka kepada kebenaran. Akhirnya mereka menjadi golongan yang dilaknat ALLAH.

Oleh itu, teman rasa eloklah kita semua, terutama para Pak Yangoat sekelian, supaya mengambil dan menrima nasihat Ustadz Nasharuddin Tantawi, biarlah perkara ini disiasat, dan biarlah kebenaran itu terbongkar juga akhirnya. Dan apa juga kebenaran itu, hendaklah kita terima walaupun pahit. Kerana kita kena ingat, dihadapan ALLAH nanti, tiada siapa pun yang boleh membantu kita; samada Jantan-Y atau Jantan-X!!!

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
21 Rabi'ul khir 1432
26 Mac 2011

No comments: