20 September 2014

DAULAT TUANKU! AZMIN TIDAK LAYAK JADI MB SELANGOR!

Azmin bersetuju dengan pendirian Anwar seperti yang disampaikan di Gereja Church of Our Family Kajang pada 16.02.2014 bahawa kristian boleh mengguna-pakai kalimah Allah, walaupun ianya bercanggah dengan titah Tuanku Sultan dan Enakmen Anti-Dakyah Negeri Selangor 1988! Adakah Kerajaan Negeri dibawah pimpinan Azmin akan bertembong dan berkonfrontasi dengan Tuanku dan Undang-Undang Negeri? Fikir-fikirkan yop!
Salam 2 all.

Setelah hampir pasti nama Wan Azizah Wan Ismail ditolak sebagai calon MB Selangor, media cetak, media elektronik, media siber termasuk media arus perdana riuh membuat lapuran kononnya ADUN Bukit Antarabangsa, Azmin Ali sebagai orang yang disenarai-pendekkan untuk menjadi Datuk Seri Menteri Besar Selangor menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim yang dipecat daripada PKR dengan penuh aib dan hina.

Malah ada yang sudah membuat spekulasi Azmin yang akan bertanjak memegang tombak mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor seperti yang dijadualkan pada hari Selasa 23 Sep 2014.

Teringat saya kata-kata menyengat mantan Perdan Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed bahawa 'bangsa Melayu mudah lupa'. Dan ura-ura perlantikkan Azmin Ali sebagai MB Selangor adalah bukti kata-kata menyengat Tun Mahathir itu ada kebenarannya!

Adakah kita lupa siapa Azmin Ali? Rakyat Selangor khususnya tentu tidak lupa perkara-perkara berikut yang membuktikan Azmin Ali tidak layak langsung untuk menjadi MB Selangor.

Saya tidak menjadikan fakta dan hakikat Azmin sebagai anak kelahiran Singapura dengan kad-pengenalan siri 71 sebagai alasan menolak dia sebagai MB.

Walaupun dia punya siri nombor kad-pengenalan yang biasanya digunakan kepada pendatang asing, lalu membuktikan dia bukan anak jati Selangor, tetapi fakta itu sahaja tidak cukup untuk menghilangkan kelayakan Azmin untuk menjadi MB.

Perlu diingatkan bahawa saya tiada masalah peribadi dengan Azmin. Malahan sejak menjadi peguam Anwar mulai 02.09.1998, saya mengenali Azmin dan isterinya Shamsidar secara peribadi; malah saya pernah diminta oleh Anwar untuk memberi khidmat nasihat guaman kepada Azmin dan Shamsidar di peringkat awal. Ini bukan soal peribadi, tetapi ini soal prinsip, integriti, kewibawaan dan maruah.

Fakta-fakta berikut membuktikan tanpa sebarang keraguan bahawa Azmin sememangnya tidak layak dipertimbangkan mengetuai Kerajaan Negeri Selangor:


1. MENGHINA BATANG TUBUH TUANKU SULTAN SELANGOR

Adakah kita lupa lapuran pakar perubatan Dr. Abdul Rahman Kadir bagaimana Azmin dan rakan-rakan pembangkangnya menghina Tuanku Sultan Selangor dan Raja-Raja Melayu serta pemimpin negara semasa istiadat pertabalan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 11 April 2012 di Balairong Seri Istana Negara.

Dr. Abdul Rahman antara lain dipetik mendedahkan bagaimana apabila nama Baginda Tuanku Sultan Selangor diumumkan dan Baginda berjalan masuk ke Balairong Seri, 'Azmin yang paling kuat ketawa dan berperangai seperti kebudak-budakan memanggil Tian Chua dan berkata, "Tangan jangan masuk poket...nanti dia marah". Semua mereka ketawa termasuk Dr. Siti Mariah sambil Tian Chua terus memasukkan tangannya ke dalam poket seluarnya seolah-olah memberi isyarat, "I don't care".' (sila rujuk http://brojinggo.blogspot.com/2012/04/pembangkang-hina-raja-melayu.html).

Sehingga ke hari ini, baik Azmin mahupun penama-penama lain yang disebut oleh Dr. Abdul Rahman Kadir dalam lapurannya tidak ada mengambil tindakan samada membuat lapuran polis atau menyaman Dr. Abdul Rahman Kadir sebagai penafian jelas terhadap lapuran tersebut.

Persoalannya, bagaimana seorang yang dilapurkan telah menghina batang tubuh Baginda Tuanku Sultan Selangor hendak dilantik menjadi Menteri Besar dan bertindak sebagai Datuk Bendahara untuk menasihati Tuanku Sultan Selangor?


2. KALIMAH ALLAH & PERSOALAN AQIDAH - AZMIN SETUJU KRISTIAN GUNA KALIMAH ALLAH?

Azmin Ali dalam sidang media pada 17 Januari 2013 telah menyanggah ketetapan yang dibuat oleh Majlis Syura' Ulama' PAS mengenai isu kalimah Allah.*

Pada 13 Januari 2013, Majlis Syura' Ulama' PAS telah membuat ketetapan melarang sebarang penggunaan kalimah Allah oleh kristian kerana ianya membabitkan persoalan aqidah dan bukannya isu politik.

Azmin dalam kenyataannya menyanggah ketetapan Majlis Syura' Ulama' PAS dengan menyatakan bahawa ketetapan Majlis Syura' Ulama' PAS hanya mengikat ahli PAS.

Azmin bertegas menyatakan bahawa beliau bersetuju dengan pendirian Majlis Presiden Pakatan Pembangkang DAP-PKR-PAS yang dibuat pada 08 Januari 2013 yang memperakui kristian boleh menggunakan kalimah Allah walaupun tidak menepati kehendak Al-Quran; sebagaimana yang dituntut oleh Lim Guan Eng didalam ucapan hari krismas pada 25 Disember 2012.

Pendirian Azmin ini jelas bercanggah dengan titah Tuanku Sultan Selangor sendiri. Ianya juga jelas bercanggah dengan pendirian Majlis Agama Islam Selangor, Jabatan Agama Islam Selangor; malahan bercanggah dengan Enakmen Pelarangan Pendakyahan Agama Bukan Islam 1988 Selangor yang jelas melarang penggunaan kalimah Allah oleh mana-mana orang bukan Islam dalam bentuk yang dilarang Islam.

Persoalannya ialah, apakah kelak nanti akan berlaku pertembungan dan konfrontasi diantara Kerajaan Negeri Selangor dibawah pimpinan Azmin Ali dengan Tuanku Sultan Selangor, institusi Islam Negeri Selangor dan juga Undang-Undang sah Negeri Selangor?

Sekurang-kurangnya Tan Sri Khalid jelas pendiriannya dalam isu ini - iaitu patuh kepada titah Tuanku Sultan Selangor sendiri. Sebab itu sehingga hari ini Kerajaan Selangor pimpinan Tan Sri Khalid enggan mengembalikan bibel versi bahasa Melayu yang dirampas MAIS kepada Bible Society of Malaysia.

Adakah Azmin akan melanggar titah Tuanku dan Enakmen Anti-Dakyah Negeri Selangor dengan mengembalikan bibel-bibel tersebut, dan membenarkan kristian mengguna-pakai kalimah Allah di bumi Selangor ini?

Apa yang jelas pendirian Azmin yang dinyatakan melalui sidang media pada 17 Januari 2013 itu tidak pernah ditarik balik secara terbuka? Dan Azmin sendiri tidak menyatakan dengan jelas dan sarih bahawa dia sudah menukar pendirian dan bersetuju dengan titah Tuanku dan undang-undang negeri Selangor melarang kristian menyalahguna kalimah Allah di bumi Selangor ini?

Kita perlu ingat isu kalimah Allah ini belum pun tamat. Bible Society of Malaysia masih menuntut dikembalikan bibel-bibel versi bahasa Melayu yang mengandungi kalimah-kalimah yang dilarang. Penerbitan The Herald membuat kenyataan semalam bahawa mereka telah memfailkan permohonan menyemak semula keputusan Mahkamah Persekutuan. Dan rayuan pihak SIB - Sidang Injil Borneo untuk penggunaan kalimah Allah oleh kristian dan hak mendakyahkannya akan didengar oleh Mahkamah Rayuan pada 01 Oktober 2014.

Bermakna isu kalimah Allah dan penggunaan bibel versi bahasa Melayu masih lagi panas berapi dan akan berpanjangan, mungkin sehingga ke PRU-14 yang dijadualkan pada tahun  2018. Apakah pendirian kerajaan Azmin Ali nanti bila isu ini berbangkit kelak?

Kalau kita dah tahu pendirian Azmin menyokong kristian menggunakan kalimah Allah yang bercanggah dengan titah Tuanku Sultan dan Enakmen Negeri Selangor, dan kita masih melantik dia menjadi Menteri Besar Selangor; tidakkah itu namanya mengundang bala, mencari masalah?

Isu kalimah Allah ini isu besar; membabitkan soal aqidah, agama dan keimanan. Sebagaimana yang ditegaskan oleh Sahibul Fadhilah Dato' Dr. Harun Din, Timbalan Mursyidul Am PAS, adalah kufur dan syirik bagi sesiapa membenarkan atau bersetuju kristian mengguna-pakai kalimah Allah.


3. HUBUNGAN BURUK DENGAN PM DAN KERAJAAN PERSEKUTUAN - NAJIB HAIWAN TERNAKAN MAHATHIR?

Kita semua tahu bahawa untuk rakyat sesebuah negeri di Malaysia ini terus menikmati keamanan, pembangunan dan kemakmuran berterusan, maka Kerajaan Negeri wajib mempunyai hubungan yang baik dengan Kerajaan Pusat dibawah pimpinan YAB Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak.

Apatah lagi Negeri Selangor yang mempunyai kedudukan geo-grafi dan geo-politik yang sangat rapat dengan Kerajaan Persekutuan. Mutakhir isu bekalan air bersih dan terawat bagi rakyat Selangor yang menghadapi masalah kritikal akibat kegiatan politiking yang melampau oleh pembangkang DAP-PKR-PAS di Negeri Selangor.

Kerajaan Pusat cuba membantu melalui projek Langat-2 untuk menyalurkan air daripada Negeri Pahang ke Selangor. Kerajaan Tan Sri Khalid yang menyedari isu air ini perlu diselesaikan dengan kerjasama dan bantuan Kerajaan Pusat telah mengambil langkah positif dengan menandatangani perjanjian kerjasama dengan Kerajaan Pusat. Tindakan Khalid dikritik hebat oleh pimpinan pembangkang dan dikatakan antara punca Langkah Kajang dilaksanakan untuk menggulingkan Khalid.

Persoalannya, adakah Azmin Ali mempunyai hubungan baik dengan Kerajaan Pusat. Saya tidak nafikan Azmin mempunyai hubungan individu dan peribadi yang agak baik dengan beberapa orang pimpinan UMNO. Malah sehingga kini saya difahamkan hubungan itu masih terjalin.

Malah pada awal Ogos lepas Azmin dilihat bersama dengan seorang pegawai kanan seorang pemimpin kanan UMNO di bangunan kondominium mewah Troika, KLCC Kuala Lumpur. Apa yang dibincangkan saya pun tidak tahu; tetapi keakraban mereka memang terserlah. Malah Azmin antara satu-satunya pemimpin PKR yang masih dijemput menghadiri majlis perkahwinan dan lain-lain majlis peribadi yang dianjurkan oleh pimpinan kanan UMNO.

Saya diberitahu ada beberapa orang kenamaan yang didakwa kononnya rapat dengan Istana Selangor begitu giat melobi untuk Azmin diangkat menjadi MB Selangor. Malah dua orang yang bergelar Tan Sri dikatakan ke Putrajaya baru-baru ini berjumpa dengan pimpinan kanan UMNO, khabarnya untuk mendapat lampu-hijau Putrajaya untuk Azmin dilantik menjadi MB Selangor, wallahua'lam.

Bagi saya itu semua adalah hubungan peringkat individu dan peribadi, dan saya tiada masalah dengannya. Tetapi bagaimana pula dengan hubungan politik dengan Kerajaan Pusat sendiri?

Bagaimana hubungan Azmin dengan Perdana Menteri Malaysia YAB Dato' Sri Najib Tun Razak? Sudah pasti sebagai MB beliau wajib mempunyai hubungan yang baik dan positif dengan YAB PM Malaysia.

Pada 07.03.2014, semasa kempen PRK Kajang, Azmin telah membuat satu ucapan yang jelas membuktikan betapa buruknya hubungan beliau dengan YAB PM bila beliau berkata bahawa 'Najib adalah haiwan ternakan Mahathir'.

Dakwaan menghina ini dibuat Azmin konon atas dakwaan bahawa Najib 'mengarahkan Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun terhadap Anwar kerana kesalahan meliwat' pembantunya Saiful Bukhari Azlan. Keputusan itu menyebabkan angan-angan Anwar dalam Langkah Kajang untuk bertanding dalam PRK Kajang dan menjadi MB Selangor terbantut.

Malah dalam ucapan penuh penghinaan itu, Azmin memberi gambaran seolah-olah Najib terlibat dalam pembunuhan Altantuya (sila rujuk http://youtu.be/be/ezK3rhbHysU). Tuduhan dan maki hamun Azmin terhadap Najib itu dijawab oleh Mursyidul Am TIBAI Sheikh Zahid Md Arip di http://youtu.be/KR46_kGQ2jE.

Jangan lupa Azmin juga pernah membuat kenyataan mendoakan supaya 'Dr. Mahathir jatuh tersungkur' semasa Tun Mahathir jatuh sakit di Australia.

Juga jangan lupa kerjasama erat Anwar-Azmin dalam perhimpunan haram yang dilabel sebagai Bersih-2 yang menyaksikan rusuhan dan pelanggaran perintah polis yang belum pernah disaksikan dalam sejarah negara ini.

Kita melihat polis dipukul, motosikal polis ditendang jatuh dan anggota trafik disepak dimuka dan dipukul, kenderaan polis diterbalikkan dan dipecahkan dan macam-macam lagi perbuatan terkutuk dan kerosakan dilakukan terhadap pasukan keselamatan dan harta-benda awam.

Azmin adalah antara pimpinan pembangkang yang dikenal pasti oleh pihak keselamatan antara yang terlibat dalam perhimpunan haram itu!

Jadi dalam konteks ini semua, bagaimana rakyat Selangor boleh mengharapkan sebuah Kerajaan Negeri yang akan mempunyai hubungan baik dengan Kerajaan Pusat?

Malahan, bagaimana Azmin mahu menjalin hubungan baik dengan ahli dan penyokong UMNO dan Barisan Nasional yang juga merupakan sebahagian besar rakyat Selangor apabila dia melabel Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional sebagai 'haiwan ternakan Mahathir'.

Pada saya, hanya ahli, penyokong dan pemimpin UMNO-BN yang bodoh dan bangang sahaja yang boleh menerima Azmin sebagai Menteri Besar Selangor.

Alasan ini sahaja sudah mewajarkan pencalonan Azmin ditolak mentah-mentah kerana salah satu kriteria pemilihan seorang Menteri Besar Selangor ialah untuk membawa kebaikan dan kemakmuran kepada rakyat Selangor!

Bagaimana pembangunan, kemajuan dan kemakmuran hendak dibawa ke negeri Selangor jika Menteri Besarnya menuduh Perdana Menteri sebagai 'haiwan ternakan Dr. Mahathir'!


RUMUSAN

Tiga faktor diatas sudah cukup membuktikan bahawa Azmin tidak layak dipertimbangkan pun untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Saya tidak berminat untuk mengupas dakwaan masalah moral dan sosial Azmin - yang pernah didakwa dengan skandal 'aiskrim dalam jamban', juga sebagai 'Si-Tanggang moden' yang didakwa derhaka terhadap ibunya Mak Tom sehingga Mak Tom terpaksa membuat kenyataan di televisyen sambil menangis merintih, ataui dakwaan konon dia mempergunakan isterinya Shamsidar 'untuk kepentingan politik dan peribadinya'. Juga dakwaan Datuk Murad, bekas Timbalan Gabenor Bank Negara kononnya mengenai penyelewengan wang berjumlah RM3 billion ringgit membabitkan Anwar dan isteri Azmin Shamsidar, dan lain-lain dakwaan.

Pada saya, samada dakwaan-dakwaan ini benar atau sebaliknya tidak timbul dalam isu perlantikan MB kerana ianya terlalu peribadi membabitkan rumahtangga dan peribadi Azmin, dan tidak wajar untuk dijadikan bahan bahasan umum.

Saya serahkan kepada Azmin untuk tampil kedepan menjawab dakwaan-dakwaan ini, termasuk membuat lapuran polis, atau menyahut cabaran Mursyidul Am TIBAI untuk membuat sumpah laknat menafikannya. Itu terserahlah kepada Azmin sendiri untuk menimbangkannya.

Memang benar bahawa sebelum daripada ini, ada Menteri Besar Selangor daripada UMNO didakwa mempunyai pelbagai skandal. Tetapi bezanya isu skandal mereka ini timbul dan terjadi hanya setelah mereka sudahpun menjawat jawatan MB Selangor.

Sebaliknya Azmin belum pun dilantik sebagai MB sudah pun didakwa terpalit dengan pelbagai skandal yang jika tidak diurus dan dikawal dengan baik atau disalahgunakan oleh mana-mana pihak yang berkepentingan boleh menjahanamkan Kerajaan Negeri Selangor.

Bagaimanapun, apa yang ingin saya fokuskan daripada perbincangan tiga faktor diatas ialah soal integriti, kewibawaan dan akhlak kepimpinan yang jelas membuktikan Azmin tidak layak dipertimbangkan sebagai calon Menteri Besar Selangor.

Seperti yang telah saya sebut dalam mukaddimah, saya tiada masalah peribadi dengan Azmin. Malah hubungan saya dengan Azmin adalah baik. Sepanjang saya dipecat sebagai Ahli Parlimen mewakili PKR berkaitan isu kalimah Allah, saya tidak pernah mengkritik Azmin secara terbuka; sehingga ramai rakan kehairanan mengapa saya bersikap sedemikian.

Seperti yang saya sebut, saya tiada masalah peribadi dengan Azmin. Malah saya juga punya hubungan baik dengan Shamsidar dan pernah ke kampungnya di Taiping. Saya juga punya hubungan baik dengan beberapa ahli keluarga Mak Tom.

Persoalannya ialah penentuan pemilihan seorang Menteri Besar, iaitu Ketua Kerajaan bagi Negeri Selangor Darul Ehsan. Ini persoalan besar yang akan menentukan arah tuju sebuah kerajaan negeri. Ini soal masa depan genarasi akan datang termasuk anak cucu saya nanti.

Sebab itu saya tidak boleh mengambil sikap membisu dan berdiam diri. Saya perlu bersuara, apatah lagi pesan Nabi Muhammad saw hendaklah kamu cegah sebarang kemungkaran, 'jika tidak dengan tangan (kuasa) kamu, cegahlah ia dengan mulut (lisan, tulisan) kamu. Jika itu pun kamu tidak mampu, janganlah kamu redhai kemungkaran itu dengan bersekongkol dengannya'.

Sebab itu saya menulis ini. Bukan untuk menghina Azmin, bukan untuk mengaibkan Azmin. Malah saya cukup berhati-hati dengan hanya memberi fokus kepada soal prinsip, integriti dan kewibawaan dengan mengenepikan persoalan peribadi dan personal Azmin.

Akhir kata, saya pohon sembah takzim kebawah Duli Tuanku Sultan Selangor untuk mengambil kira pandangan saya ini sebagai suatu sumbangan saya kearah memperkasa dan memartabatkan institusi DiRaja Selangor, kerajaan Selangor dan untuk kebaikan seluruh rakyat Selangor.

Pandangan saya ini bukan bermaksud mencampuri urusan dan kuasa Tuanku. Malah saya sedia maklum kuasa melantik seseorang Menteri Besar Selangor adalah hak mutlak Tuanku Sultan Selangor dibawah Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Perlembagaan Negeri Selangor.

Saya berharap Tuanku menganggap pandangan saya ini sebagai satu sumbangan kecil saya dalam proses Tuanku untuk menimbang dan melaksanakan kuasa mutlak Tuanku tersebut.

Apa pun akhirul kalam, ketentuan adalah ditangan Paduka Tuanku Sultan Selangor sendiri.

Saya akhiri dengan peringatan Allah sendiri didalam Surah Al-Asr, 'Demi masa, sesunggunhnya manusia itu sentiasa berada didalam kerugian; kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh; dan mereka pula berpesan-pesan (ingat-mengingatkan) dengan kebenaran, serta berpesan-pesan (ingat-mengingatkan) dengan kesabaran'.

Tugas dan tanggungjawab saya hanya sekadar berpesan-pesan dan ingat-mengingatkan, dengan fakta kebenaran, dan dengan kesabaran. Janganlah kita menjadi manusia yang disebut Tun Mahathir sebagai bangsa yang cepat pelupa, dan yang lebih penting, janganlah kita berada dalam kerugian dan penyesalan berpanjangan akibat kelupaan dan kealpaan kita hanya kerana kita tidak mahu mendengar sebarang pesanan dan peringatan.

Wallahua'lam dan Wassalam.

Adios amigos, grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
25 Zul-Qaedah 1435
20 Sept 2014

*Sila rujuk
http://www2.bharian.com.my/bharian/articles/IsukalimahAllah_KenyataanAzminAlibercanggahmajlissyura/Article/index_html,

No comments: