24 October 2010

DI ANTARA HAK & REALITI

Salam 2 all.

Berakhir sudah perhimpunan tahunan bangsa Melayu tahun ini. Perhimpunan Agong UMNO, sebagaimana Muktamar Agong PAS, akan menjadi kayu pengukur kepada matlamat dan agenda perjuangan bangsa Melayu beragama Islam.

Ucapan dasar Presiden UMNO telah berjaya memberi satu pemetrian yang jelas tentang hak dan kedudukan Islam dan Melayu dalam kerangka Perlemabagaan negara. Setelah 53 tahun merdeka, saya jangkakan persoalan asas saperti hak Islam dan kedudukan istimewa orang Melayu tidak septutnya perlu ditimbulkan lagi. Sepatutnya semua mereka yang mengaku warganegara Malaysia sudah fasih dan faham kedudukan tersebut. Ia tidak sepatutnya diperdebatkan atau diperbincangkan lagi. Sepatutnya yang perlu dan wajib dibincangkan ialah bagaimana hak dan kedudukan itu perlu diterjemahkan dalam dasar dan perlaksanaan negara.

Tetapi setelah 53 tahun merdeka, Presiden UMNO masih terpaksa mempertahankan dan membela hak dan kedudukan tersebut, didalam perhimpunan rasmi umat Melayu adalah sesuatu yang menimbulkan banyak persoalan. Sudah tentu ada sesuatu yang tidak kena bila Presiden UMNO perlu menyatakan bahawa hak Islam dan kedudukan istimewa Melayu sudah terpahat dalam Perlembagaan, tidak siapa bileh mengubahnya walau mereka menguasai 100% Parlimen, selagi tiap seorang Raja-Raja Melayu tidak bersetuju dengannya.

Kalau begitu mantap dan jelas hak dan kedudukan Islam/ Melayu, mengapoa masih ada yang memoersoalkan dan mempoertikaikannya? Apakah sistem pendidikan dan pembelajaran kita gagal menerapkannya disekolah-sekolah, IPT dan lain-lain? Apakah keujudan sekolah aliran Cina & Tamil tidak mempunyai matapelajaran berkaitan Perlembagaan? Apakah beratus ribu kursus Biro Tatanegara gagal melahirkan warga yang memahami hak dan kedudukan istimewa Islam itu? Atau apakah umat Islam bangsa Melayu terlalu bertolak ansur sehingga hak dan kedudulan istimewanya sentiasa dipertikai dan diperlekeh? Sebagaimana sehingga ke hari ini masih ada mereka yang bermati-matian mahukan kewarganegaraan Malaysia, tetapi sepatah haram cakap Melayu pun tak tahu. Dan bila diminta menggunakan bahasa Melayu dengan pantas mereka menuding jari rasis kepada kita!

Saya berpendapat ada sesuatu yang tidak kena setelah 53 tahun merdeka Perhimpunan Agong UMNO masih terpaksa bercakap dan berbahas isu yang sudah jelas. Isu yang wajar diperkatakan 50 tahun dahulu, bukan sekarang! Mungkin kita perlu merombak semula kaedah pembelajaran tatanegara dan ketamadunan tanah Melayu disekolah-sekolah. Mungkin kita perlu bertegas mengujudkan sekolah satu aliran sahaja, iaitu aliran kebangsaan menurut Perlembagaan. Mungkin sudah tiba masanya tiap warga yang tidak tahu berbahasa Melayu dikaji semula kewargangeraan nmereka. Mungkin kita perlu bertindak tegas termasuk melucutkan kewarganegaraan mereka yang sentiasa mempertikai dan memperlekeh hak dan kedudukan istimewa Islam/ Melayu dalam negara ini!

Seperkara lagi yang perlu yang ingin saya kemukakan ialah isunya sekarang bukan soal hak dan kedudukan Islam dan Melayu dalam Perlembagaan. Hak dan kedudukan istimewa itu jelas. Dan memang siapa pun tidak boleh merombak kedudukan Perlembagaan itu kecuali dengan izin dan persetujuan Raja-Raja Melayu.

Yang menjadi isu dan persoalannya ialah penterjemahan dan perlaksanaan hak dan kedudukan istimewa Islam/ Melayu didalam dasar dan perancangan pemerintah. Kalau sudah begitu jelas hak dan kedudukan istimewa Islam/Melayu didalam Perlembagaan yang tidak boleh diganggu gugat, saptutnya perlaksanaan dan penterjemahannya dalam dasar dan pernancangan pemerintah juga tidak sepatutnya diganggu gugat dan dipertikaikan. Apa yang menjadi kegelisahan dikalangan umat Islam bangsa Melayu hari ini ialah ketegasan Perlembagaan itu tidak diterjemahkan didalam dasar dan perancangan pemerintah. Malah umat Islam bangsa Melayu merasa mereka kini tersisih dan dianaktirikan.

Kini umat Islam bangsa Melayu merasakan mereka saperti warga kelas kedua dalam negara tanahairnya sendiri. Malah sudah sampai keperingkat ada dikalangan umat Islam bangsa Melayu merasakan mereka teraniaya. Hari ini cukup mudah untuk menganiaya umat Islam bangsa Melayu. Cukup dengan buat lapuran, termasuk pembohongan dan rekayarsa cerita, dengan mangatakan cikgu ni rasis, polis ni buat kenyataan berbaur perkauaman, pegwaia ini anti Cina/Tamil! Tanpa periksa, tanpa menentukan kesahihan, pemerintah kelihatan mengeletar dan menggelabah. Terus kenyataan dan tindakan diambil tanpa soal pembelaan dan hak asasi para guru, polis dan pegawai-pegawai Melayu itu diberikan.

Hanya kerana ada segelintir kaum cauvinis membuat bising dan disiarkan dilaman-laman web yang anti Islam anti Melayu, tindakan segera diambil. Maka bertukarlah seorang guru Melayu, turunlah pangkat si polis Melayu, kena tindakan disiplinlah pegawai Melayu. Malah pemimpin politik Melayu sehingga dipecat digantung kerana nak mempertahankan hak dan kedudukan agama dan bangsanya!! Tetapi bila berlaku sebaliknya, begitu lemah dan lesu tindakan dikenakan terhadap orang lain.

Bila gurubesar Melayu menegur pelajar yang memang punya masalah disiplin, lapuran dibuat kononnya guru itu rasis, akhirnya guru Melayu itu dikenakan tindakan ditukar jawatan. Tetapi bila pelajar bukan Melayu bersikap rasis dan melampau, dia sekadar diberi amaran sahaja.

Bila blogger Melayu menegur dan memperli sebuah GLC, dengan pantas dia disiasat dan diheret ke Mahkamah. Tetapi bila blogger anak Cina memaki hamun agama dan bangsa Melayu, kita terketar-ketar takut mengambil tindakan.

Bila seorang pegawai Melayu dituduh melabel bangsa lain adalah pendatang,dengan segera tindakan diambil terhadap beliau tanpa diberi peluang membela diri. Tapi bila Ketua Wanita parti Cina melabel Melayu sebagai pendatang, dia kekal dalam kabinet!

Bila wartawan Melayu menyamar masuk gereja untuk menyiasat gejala murtad, bisinglah puak-puak cauvinis ini menuntut wartawan berkenaan memohon maaf. Kelamkabutlah pihak polis buka kertas siasatan dan memanggil mereka ke balai. Tapi bila wartawan Cina menyamar bertudung menyusup masuk kedalam majlis tertutup orang Melayu dan membuat lapuran rasis, tiada langsung tindakan diambil terhadap beliau. Malah dikatakan itu kaedah kewartawanan yang sangat beretika!!

Bila anak Melayu dituduh mencemar gereja, lantas mereka dikenakan hukuman penjara bertahun. Tetapi bila anak Cina membaling botol arak dan mencemar surau dengan cat merah, mereka diberi kemaafan dan sekadar didenda!

Bila seorang dua anak Cina dan India lulus cemerlang tapi tak dapat tempat di IPTA, atau tidak mendapat biasiswa, mereka melalak macam nak runtuh langit konon teraniaya. Tapi bila ramai anak Melayu yang cemerlang tidak mendapat tempat di IPTA atau biasiswa, sunyi sepi negara macam baru dilanggar garuda walaupun itu sebenarnya hak Perlembagaan si anak Melayu. Bila seorang anak Cina cemerlang di universiti, mereka memekak dan bergendang sakan, tapi bila anak Melayu menjadi pemidato debat terbaik dunia tidak siapa peduli.

Hari ini, institusi Raja-Raja Melayu mereka berani pertikai. Mahkamah Syariah dan institusi Islam mereka perlekehkan. Institusi-institusi pemerintahan mereka hina dinakan. Institusi Polis, SPR, SPRM, dan banyak lagi menjadi bahan cemuhan mereka. Hanya kerana seorang anak Cina mati terjun tingkap, habis institusi pemerintah disingkap.

Memang benar ada segelintir Melayu haprak yang bersedia menjadi barua dan balaci mereka. Sehingga sanggup menggadai agama dan bangsa mereka sendiri. Jangankan keluarga jadi pertaruhan politik, nama Tuhan pun jadi bahan lelongan. Tetapi dimana bangsa dan tamaddun pun pasti ada bangsat-bangsat sikitol ini. Itu sudah menjadi lumrah kehidupan.

Apa yang penting ialah hak dan kedudukan istimewa Islam dan Melayu, yang terpahat kemas didalam Perlembagaan, yang tidak boleh diubah oleh mana-mana pihak pun, sepatutnya diterjemahkan kedalam bentuk poerlaksanaan, dasar dan perancangan negara dan pemerintah. Anak Melayu tidak sepatutnya menagih simpati untuk mendapat biasiswa atau temoat di IPT dalam atau luarnegara. Bila mereka layak sahaja biasiswa oatut diberi secara automatik. Para penjawat awam yang mempertahankan hak dan kedudukan istimewa Melayu Islam tidak sepatutnya dikenakan tindakan, malah patut dihargai keberanian dan ketegasan mereka. Mereka yang memperikai hak dan kedudukan istimewa Islam/ Melayu hendaklah dikenakan tindakan tegas, termasuk dikenakan pendakwaan menderhaka dan treason, dan jika terbukti melampau, tindakan melucutkan kewargaenegaraan mereka hendaklah diambil, tidak kira dia bangsa Melayu atau bukan.

Pendekkata apa yang penting sekarang bukan soal mempertahan atau membela hak dan kedudukan istimewa Islam dan Melayu saperti yang terpahat didalam Perlembagaan, tetapi ini adalah masa menterjemahkan hak dan kedudukan istimewa itu dalam segala dasar dan perancangan negara. Janganlah ia hanya cantik didalam Perlembagaan sebagai hiasan sejarah, tetapi cacat dan hodoh dari segi perlaksanaan.

Semoga ALLAH menyelamatkan bangsa Melayu beragama Islam dari kehancuran mereka ditanah air sendiri, sebagaimana yang telah berlaku dibanyak negara umat Islam yang lain.

"Jika kamu tidak mengubah nasib kamu sendiri, maka Aku tidak akan mengubah nasibmu". Nasib dan masadepan bangsa Melayu terletak ditangan mereka sendiri. Ayuh bangkitlah dan poerjuangkanlah hak dan kedudukan kamu sendiri.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
16 Zul Qaedah 1431
24 Okt 2010

No comments: