13 July 2010

KEBEBASAN AKHBAR

Salam 2 all.

Saya tidak bersetuju dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri menggunakan kuasa dibawah Akta Mesin Cetak & Penerbitan untuk tidak memperbaharui permit penerbitan akhbar Suara Keadilan, dan kini mengambil tindakan yang boleh membawa kepada penggantungan akhbar Harakah.

Pada pendapat saya, sekiranya benar akhbar-akhbar tersebut melakukan pembohongan atau penipuan, tindakan hendaklah diambil terhadap editornya, penulisnya ataupun wartawan yang terlibat bukan dengan menggantung atau membatalkan permit penerbitan tersebut.

Kalau setelah siasatan dibuat oleh pihak berkuasa ataupun polis dibuat, didapati ada kes untuk diambil tindakan atas pembohongan atau penipuan dibuat oleh akhbar-akhbar tersebut, maka tindakan pertuduhan jenayah atau yang bersesuaian hendaklah diambil terhadap editornya (kerana menyiarkannya), penulisnya (kerana penulisannya) dan wartawannya (kerana melapurkannya).

Ini akan memberi pengajaran kepada para editor, penulis atau pun wartawan untuk bertindak dengan lebih beretika dan amanah.

Menggantung atau membatalkan permit sesuatu penerbitan sebaliknya akan menyebabkan ramai orang lain teraniaya termasuk para pekerja dan kakitangan yang terlibat yang mungkin tidak terbabit bersekongkol dengan pembohongan atau penipuan tersebut.

Kecuali sekiranya sudah terbukti sesuatu penerbitan itu memang menjadikan pembohongan dan penipuan itu suatu kelaziman penerbitan mereka, dan setelah diberi amaran dan peringatan beberapa kali, maka barulah boleh pihak kementerian menimbang untuk menggantung atau membatalkan permnit sesuatu penerbitan setelah mereka diberi peluang untuk membela atau memperjelaskan diri.

Dan saya cadangkan supaya tindakan penguatkuasaan ini juga dikenakan juga kepada semua penerbitan dan media samada media perdana (cetak dan elektronik), media cyber (terutama laman web dan blog contohnya). Kita dapati banyak media cyber contohnya menjadikan pembohongan dan penipuan serta putarbelit berita sebagai suatu kelaziman dan lumrah penerbitan tetapi tiada tindakan diambil. Ini mmeberikan persepsi seolah-olah pembohongan dan penipuan dihalalkan di media cyber.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
01 Sya'ban 1431
13 Julai 2010

No comments: