07 September 2010

MUSLIHAT JAHAT?

Salam 2 all.

Saya melihat pembikinan dan penyiaran iklan "Sinari Lebaran" oleh TV3 sebagai satu perancangan yang teliti lagi halus, bertujuan menjerat umat Islam khususnya golongan muda dengan racun pemikiran yang sangat kreatif tetapi menyesatkan dan berniat jahat.

Dibawah saya perturunkan analisa yang telah dibuat mengenai iklan tersebut, "frame by frame", yang jelas membuktikan dakwaan bahawa iklan tersebut sebenarnya satu kesilapan yang tidak disengajakan dan di "overlook" serta sebenarnya berniat baik dan ikhlas adalah tidak benar.

Sebaliknya ia jelas membuktikan ada satu agenda jahat, satu perancangan halus, yang dibuat dengan segala niat dan tujuan yang telah difirmankan ALLAH didalam Al Quran surah Al Baqarah: 120, "sesungguhnya Yahudi & Nasara itu tidak akan redha dengan kamu (umat Islam) selama-lamanya selagi kamu tidak mengikut cara kehidupan mereka. Katakanlah bahawa sesungguhnya petunjuk ALLAH itu sudah mencukupi bagi kami. Namun sekiranya kamu (wahai umat Islam) memilih untuk mengikuti golongan Yahudi & Nasara itu, setelah datang kepada kamu petunjuk (Al Quran) ini, maka ALLAH tidak akan membantu dan memimpin kamu"".

Saya berpendapat sekadar meminta maaf dan menarik balik iklan tersebut adalah tidak mencukupi. Kerana iklan tersebut sebenarnya hanya simptom kepada satu penyakit serius. Saya percaya ada penyakit yang kronik ujud didalam pengurusan dan pentadbiran serta editorial di TV 3, termasuk juga didalam syarikat Media Prima yang menguasai TV3 tersebut.

Oleh itu, saya mendesak supaya:

1. Pengurusan, pentadbiran dan editorial syarikat Media Prima dan TV3 yang terlibat secara langsung dengan iklan termasuk Ketua Pegawai Rksekutifnya hendaklah meletak jawatan dengan serta-merta;

2. Pihak berkuasa hendaklah melakukan siasatan menyeluruh keatas pengurusan, pentadbiran dan editorial syarikat Media Prima dan TV3 khususnya untuk mengetahui siapakah yang meluluskan penerbitan iklan tersebut. Pihak berkuasa juga harus mendedahkan siapakah atau kumpulan manakah yang melakukan kerja akhir menyiapkan iklan tersebut, diikuti mendedahkan pengarah/penerbit iklan dan juga perekacipta 'storyboard' bagi iklan tersebut;

3. Sekiranya ujud elemen jenayah, maka pertuduhan sewajarnya dibawa terhadap mereka yang bertanggungjawab samada menurut Seksyen 298A Kanun Kesiksaan ataupun mana-mana peruntukkan undang-undang yang ada;

4. Pihak berkuasa agama Islam perlu melakukan siasatan dan jika ujud unsur cubaan menyesatkan atau menghina Islam, maka tindakan menurut peruntukkan bersesuaian dibawah enakmen pentadbiran Islam yang berkaitan perlu diambil segera;

5. Satu rombakan besar-besaran dan penukaran pengurusan syarikat Media Prima dan TV3 perlu dilakukan segera demi memelihara dan membela maruah dan integriti Islam dan semua institusi Islam yang berkaitan.

Apa yang lebih parah ialah kelihatan ada pihak yang cuba menafsirkan konsep 1-Malaysia untuk melahirkan satu persepsi dan perspektif yang sangat membahayakan, iaitu menukar konsep 1-Malaysia ini kepada 1-Agama dan 1-Bangsa, dengan implikasinya membawa kepada penghapusan agama Islam dan bangsa Melayu!

Saya kira sudah tiba masanya kerajaan memperjelaskan apa sebenarnya maksud konsep gagasan 1-Malaysia ini kerana ia melahirkan lebih banyak kekeliruan dan salahguna daripada mencapai maksud yang dinyatakan. Sekiranya ada keperluan, saya kira tidak ada salahnya kerajaan mengkaji semula konsep 1-Malaysia ini dan membuat 're-branding' yang lebih bersesuaian dan tidak mengelirukan, dan jika perlu ianya dimansuhkan maka tidak ada salahnya kerajaan berlapang dada dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

Kerana pada saya, konsep 1-Malaysia yang bermula dengan niat baik dan ikhlas oleh kerajaan hari ini telah diputarbelitkan dan disalahgunakan oleh pihak-pihak yang berkepentingan sempit sehingga membawa kepada "floodgates" pelbagai tafsiran dan persepsi yang jika tidak dibendung segera boleh menghancurkan struktur fundamental negara ini berasaskan kepada Perlembagaan Persekutuan 1957.

Dan bukti jelas pendapat saya ini adalah iklan "Sinari Lebaran" yang disiarkan oleh TV3, sebuah syarikat yang dikuasai oleh Kerajaan sendiri!

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
28 Ramadhan 1431
07 Sept 2010

Bukti Iklan TV3 Menyesatkan Umat Islam

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK6FzLMa3I/AAAAAAAAAOI/wrRZPaQTV1o/s1600/scene+1.PNG

Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

b) Buku – Bible

c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5M8M3VgI/AAAAAAAAAOA/-1V05LMR6B8/s1600/scene+2+%281,3,4%29.PNG

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus

d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

http://2.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5MmFDveI/AAAAAAAAAN4/YpjOuCISp0c/s1600/scene+2+%282%29.jpg

Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5MC5j-UI/AAAAAAAAANw/RuVSIWGXEtk/s1600/scene+3+%281%29.PNG

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

c) Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5LyporwI/AAAAAAAAANo/VEzP37l62eQ/s1600/scene+3+%282%29.PNG

Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

http://2.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK5LtMzPzI/AAAAAAAAANg/bQZe-6Rj5q8/s1600/scene+3+%283%29.PNG

Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lj1dU3I/AAAAAAAAANY/iqe7BR7xcTQ/s1600/scene+4.PNG

Scene 4- Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lb2GjwI/AAAAAAAAANQ/s152uSCirpU/s1600/scene+5+%281%29.PNG

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3lDnz8RI/AAAAAAAAANI/bhFu4soRE38/s1600/scene+5+%282%29.PNG

Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3kp1gcVI/AAAAAAAAANA/X-Rgd91WwPc/s1600/scene+5+%283%29.PNG

Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK3kWmeuwI/AAAAAAAAAM4/5vSUrPHNdE0/s1600/scene+6.PNG

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

a) Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

http://1.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0r6MttnI/AAAAAAAAAMw/O-AAIZNFKQk/s1600/scene+7+%281%29.PNG

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

a) Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0rDl3pPI/AAAAAAAAAMg/5OZUPMVsNH4/s1600/scene+9.PNG

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

a) Pulau - Singapore lah.

http://4.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0q3HY2eI/AAAAAAAAAMY/Hy-wHjJajj4/s1600/scene+10.PNG

Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin

b) Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

http://1.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIK0qQW7toI/AAAAAAAAAMQ/Ti9XYImsoug/s1600/scene+11.PNG

Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

a) Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

b) Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Seolah-olah Perlakuan Biadab

http://3.bp.blogspot.com/_ZXBhRPjaubU/TIKy3j7QR1I/AAAAAAAAAMI/ONtRdcTGTXc/s1600/scene+12.PNG

Scene 12 - Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).

No comments: