18 November 2013

BARKING NGOs?

Adakah pihak kristian dan gereja di Malaysia menerima dan mengiktiraf perkahwinan jantan-sama-jantan paderi mereka Ouyang Wen Feng dengan pasangannya Phineas Noewborn III pada 31.08.2011 di New York?
Salam 2 all.

Akhbar The Malay Mail* menyiarkan kenyataan ahli Exco Bar Council Andrew Khoo yang mengkritik NGO-NGO Islam dikenali sebagai Muslim-UPRo yang mempertikai lapuran Comango dalam sidang UPR Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva baru-baru ini yang mendesak Malaysia meratifikasi beberapa triti antarabangsa seperti UDHR, ICCPR, ICERD, SOGI dan lain-lain.

"They are barking up the wrong tree - mereka menyalak kepada pokok yang salah", begitu kebiadapan Andrew Khoo mengkritik NGO-NGO Islam semasa beliau cuba mempertahankan lapuran Comango. Malah beliau mendakwa NGO-NGO Islam sebagai 'fringe voices', suara pinggiran yang perlu dipersoalkan oleh 'moderate Muslim'.

Pertama yang saya mahu nyatakan dengan jelas ialah pendirian Andrew Khoo itu tidak mewakili suara kesemua 15,519 peguam yang berdaftar dengan Bar Malaysia, yang mana lebih 40% adalah peguam beragama Islam.

Kedua, pendirian Andrew Khoo tidak mewakili saya sendiri sebagai seorang peguam yang berdaftar dengan Bar Malaysia; dan saya langsung tidak mengiktiraf pendirian beliau sebagai mewakili pendirian saya sebagai peguam didalam Bar Malaysia walau sebesar zahrah sekalipun.

Ketiga, saya tidak pernah mengiktiraf Comango kerana pada saya mereka adalah sebuah badan haram dan taksah yang tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan Malaysia

Dan saya menafikan dengan tegas dan keras mana-mana cubaan, atau dakwaan oleh mana-mana pihak bahawa Bar Malaysia adalah anjing salakan untuk atau bagi pihak Comango!

Andrew Khoo dalam kenyataan beliau menyatakan meratifikasi triti-triti antarabangsa itu tidak 'mengancam Islam', kerana kononnya negara seperti Mesir, Chad dan Tunisia meratifikasi dan menandatangani triti-triti antarabangsa tersebut!

Pertama, Andrew Khoo dan mereka yang sewaktu dengannya tidak faham bahawa Islam bukan diukur dengan bandingan kepada negara-negara seperti Mesir, Chad,Tunisia atau mana-mana negara lain.

Sebaliknya Islam diukur mengikut kayu pengukur Al-Quran dan Hadis Rasulullah saw!

Jika ia ada dalam Al-Quran dan Sunnah Nabis saw, ia adalah Islam. Jika tidak ada, ia bukan!

Islam huwal Islam - Islam itu Islam. Tidak ada Islam fundamentalis, tidak ada Islam extremis, tidak ada Islam moderat, tidak ada Islam liberal, tidak ada Islam moden. Isunya mudah, it's either you are Muslim who follows the Al-Quran and the Prophet saw, or you are not Muslim at all!

Jika Mesir mengikut Al-Quran, kami akan mengikut mereka. Jika Chad mengikut Al-Quran, kami akan mengikut mereka. Jika Tunisia mengikut Al-Quran, kami akan mengikut mereka. Tetapi kalau Mesir, Chad, Tunisia atau mana-mana negara sekali pun, hatta kalau satu dunia sekalipun tidak mengikut Al-Quran, tidak ada sebab kami mesti mengikut mereka atau sesiapa pun.

Sama seperti jika seorang mengaku beragama Islam tetapi terlibat dan menjalani kehidupan songsang dan luar tabi'e seperti homoseks dan liwat, tidak semestinya semua orang Islam lain mesti menerima dan menjalani cara kehidupan songsang itu. Islam melalui Al-Quran dan Sunnah menegah kehidupan songsang homoseks dan liwat, malah melaknatya. Maka tiap Muslim mesti dan wajib menolak dan mencegah cara kehidupan songsang dan luar tabi'e itu!

Paderi Gay Pertama Malaysia Kahwin Di New York
Pastor Ouyang Wen Feng
Sama juga seperti apabila seorang paderi kristian daripada Malaysia bernama Pastor Ouyang Wen Feng melangsungkan perkahwinan jantan dengan jantan bersama pasangannya Phineas Newborn III di New York pada 31.08.2011, adakah itu bermakna semua kaum kristian dan pihak gereja di Malaysia mesti menerima dan mengiktiraf perkahwinan songsang dan luar tabi'e ini?

Saya yakin tidak ada orang kristian atau gereja yang benar-benar mengikuti ajaran agamanya yang akan menerima dan mengiktiraf perkahwinan songsang dan luar tabi'e ini!

Kedua, saya mencabar Andrew Khoo menyatakan dimana bukti yang dikatakan triti-triti antarabangsa ini tidak mengancam Islam?

Malahan sebaliknya saya menegaskan triti-triti antarabangsa tajaan barat ini dan dipelopori petualang-petualang hak asasi tanpa batas ini adalah bercanggah dan bertentangan dengan Islam menurut Al-Quran! Malah bertentangan dengan agama-agama lain dan bercanggah dengan ketamadunan manusia normal!

Pertama, Artikel 18 UDHR - Universal Declaration on Human Rights yang menganjurkan kebebasan beragama, termasuk 'meninggalkan atau keluar daripada agama yang dipegangnya ke agama lain atau tanpa agama langsung'. Dalam Islam ini dipanggil murtad! Murtad adalah salah satu kesalahan hudud riddah yang boleh membawa hukuman bunuh jika sabit kesalahan. Menerima Artikel 18 bermakna membenarkan murtad, dan ini bermakna memaksa negara umat Islam seperti Malaysia membenarkan murtad!

Kedua, SOGI - Sexual Orientation & Gender Identification menganjurkan dan menggalakkan amalan seks bebas LGBT - Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender. Termasuk perkahwinan sejenis jantan-jantan dan betina-betina! Amalan seks songsang dan pengiktirafan perkahwinan luar tabi'e ini bukan sahaja bercanggah dengan Islam, saya percaya ianya juga bercanggah dengan mana-mana agama didunia ini! Malah ianya bercanggah dengan sifat kehaiwanan sendiri - malah lebih teruk daripada sifat kehaiwanan!

Ini sahaja pun sudah cukup untuk membuktikan meratifikasi dan menerima triti-triti antarabangsa ini bukan sahaja mengancam dan bertentangan dengan Islam, malah ianya mengancam dan bertentangan dengan agama-agama lain dan norma kehidupan manusia normal. Ianya bercanggah dengan tamadun kemanusiaan itu sendiri!

Malahan saya boleh membariskan beberapa lagi peruntukkan dan item-item didalam triti-triti antarabangsa dan lapuran Comango ke UPR UNHRC itu yang jelas bercanggah dan bertentangan bukan sahaja dengan Islam, Perlembagaan dan perundangan negara, malah juga bercanggah dan bertentangan dengan agama lain dan norma manusia bertamadun!

Apa pun, saya memberi peringatan kepada petualang-petualang kebebasan tanpa batas ini, jangan ingat dengan melabel kami dengan pelbagai label seperti ekstremis, fundamentalis dan lain-lain akan membuatkan kami lari ketakutan. Sebaliknya ianya menambah dan memperkukuhkan keazaman kami untuk memerangi kebatilan dan kemungkaran sehingga ia tersungkur sujud ditepi neraka jahanam!

Aamantu billah summastaqeem..kami beriman kepada ALLAH, dan kami beristiqomah dengannya insyallah. Ameen.

Wallahua'lam dan Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
13 Muharam 1435
18 Nov 2013

*Nota: rujuk www.themalaymailonline.com bertarikh 15.11.2013 bertajuk 'Muslim nations nudging Malaysia's human rights agenda, critics told'.

No comments: