17 October 2011

DEBAT DIRAJA?

(Tidak mustahil akan tumboh gereja biaDAP saperti ini di Malaysia satu hari nanti)

Salam 2 all.

Aziz Bari mencabar teman untuk berdebat dalam isu berkaitan titah Tuanku Sultan Selangor menyentuh mengenai siasatan JAIS terhadap kegiatan dakyah oleh gereja DUMC. Teman langsung takde masalah nak berdebat dengan pensyarah kangkong ni yop, bagitau aja dimana, no problemo. Cuma sebelum berdebat, Aziz Bari wajib mintak maaf dengan Tuanku dahulu kerana kebiadapan dan sikap kurang ajar dia mempertikai titah Tuanku. Tu saja. Sebab? Sebab teman tak berminat nak berdebat dengan orang yang derhaka kepada Tuanku Sultan Selangor. Lepas aja Aziz Bari mintak maaf dengan Tuanku, anytime yop..anytime insyallah.

Isunya mudah aje. Adakah Tuanku Sultan Selangor tidak mempunyai kuasa dan bidangkuasa untuk mengeluarkan titah tersebut? Dan adakah titah Tuanku itu satu tindakan yang tiada asas perundangan? Itu aje yop..bukan susah mana, budak Tadika PASTI pun boleh jawab yop. Kalau lepas itu pun pensyarah yang dinobat sebagai pakar perlembagaan oleh media pro-Anwar dan pembangkang ni nak berdebat, persilakan!

Titah Tuanku jelas. Tindakan JAIS menyiasat gereja DUMC ada sandaran kepada perundangan negeri Selangor, dan mempunyai asas. Ini sekaligus menafikan tohmahan dan fitnah yang dikenakan oleh kaum kafir dan penyokongnya bahawa JAIS bertindak menyerbu satu majlis yang dianjurkan oleh gereja dalam upacara kegerejaan. Seolah-olah JAIS ini macam gerombolan teroris yang menggunakan kekerasan menganggu upacara agama orang lain. Itulah yang ditohmahkan terhadap JAIS. Jadi titah Tuanku jelas merungkai tohmahan dan fitnah busuk dan jahat tersebut! Dan mengembalikan kewibawaan dan nama baik JAIS dan para pegawainya!

Cuma pendakwaan tidak boleh dibawa. Macam mane nak bawa kalau ada mereka yang terlibat yang tidak mahu memberi kerjasama. Malah ada yang mengaku sudah murtad keluar daripada Islam. Adalah sesuatu kebodohan yang melampau jika seorang pendakwaraya masih nak membawa satu pendakwaan dalam keadaan tahu saksi tidak memberi kerjasama!

Teman membuat kenyataan mencabar Aziz Bari supaya meletakkan jawatan sebagai pensyarah di Fakulti Undang-Undang UIA. Ini kerana pada pandangan teman, kenyataan Aziz Bari itu adalah biadap, kurang ajar dan melampau. Konon cerita dia dinobat oleh media pro-Anwar dan pembangkang sebagai pakar perlembagaan. Siapa yang tabalkan dia sebagai pakar teman tak tahu.

Sedangkan Perlembagaan Negeri Selangor jelas memperuntukkan kuasa dan bidangkuasa Tuanku Sultan Selangor sebagai Ketua Agama Islam bagi negeri Selangor. Tak payah buat PhD, apatah lagi jadi professor. Budak Tadika PASTI kalau baca pun tahu Tuanku Sultan Selangor ada kuasa dan bidangkuasa dalam hal ehwal Islam dan institusi Islam dalam Negeri Selangor.

Kalau dah ada kuasa dan bidangkuasa, dan sebagai Ketua Agama Islam Negeri Selangor, sudah tentu menjadi hak dan tanggungjawab Tuanku untuk mempertahankan, membela, memartabatkan dan menjaga Islam dan institusinya. Apatah lagi dalam keadaan menghadapi serangan golongan kafir. Dan jelas daripada kenyataan Exco Hal Ehwal Islam Selangor, YB Datuk Hasan Ali bahawa memang ada bukti dan keterangan kegiatan dakyah oleh Gereja DUMC. Kalau itu pun tak faham, tak tau lah teman apa jenis pakar perlembagaan si Aziz Bari ni!

Sepatutnya kalau benar Aziz Bari pakar perlembagaan saperti yang dinobatkan oleh media pro-Anwar dan pembangkang, beliau sepatutnya tahu yang melanggar Perlembagaan dan undang-undang ialah gereja DUMC. Sepatutnya beliau menegur dan mengkritik tindakan biaDAP gereja tersebut, dan menasihatkan mereka jangan cuba bermain api melanggar undang-undang dan Perlembagaan, menyentuh sensitiviti dan urusan Islam. Ini beliau bertindak sebaliknya, mengkritik dan mempertikai titah Tuanku yang jelas dibuat menurut undang-undang dan Perlembagaan!

Selanjutnya, teman tengok Aziz Bari ni banyak melibatkan diri dalam soal politik kepartian. Satu sikap yang tidak sesuai langsung dengan statusnya sebagai pensyarah akademik sebuah universiti tersohor negara.

Contohnya, tengok bagaimana Aziz Bari mempertikaikan kedudukan Presiden PAS Haji Hadi sebelum Muktamar Agong PAS tahun ini. Beliau mendakwa Haji Hadi tidak layak menjadi Presiden, malah mendesak Haji Hadi supaya jangan terus memegang jawatan Presiden PAS. Antara alasannya, Haji Hadi penghalang kepada 16 September 2008, dimana kegagalan Anwar menjadi Perdana Menteri diletakkan atas bahu Haji Hadi. Sedangkan satu dunia tahu Anwar menipu dan berbohong mengenai 16 September 2008!

Pokok pangkalnya, apa kena mengena isu pemilihan PAS dengan statusnya sebagai pensyarah akademik dan undang-undang di UIA. Langsung tidak ada kena mengena. Dan kenyataan beliau jelas memperlekehkan Haji Hadi sebagai Presiden PAS. Pada teman, ini adalah satu sikap yang langsung tidak menggambarkan professionalisma dalam kerjanya sebagai ahli akademik. Sebab itu teman cabar Aziz Bari supaya letak jawatan. Jangan terus berselindung dibalik jubah UIA tetapi mengambil sikap partisan didalam politik kepartian.

Pada teman, tidak salah untuk Aziz Bari kalau nak memihak kepada mana-mana pihak dalam politik kepartian, tetapi beliau sepatutnya letak jawatan dahulu sebagai pensyarah UIA, kemudian ceburlah diri dalam politik kepartian. Nak jadi ahli DAP ke, PAS ke, PKR ke, atau nak mendokong Anwar Ibrahim ke itu hak dia. Kalau berasa nak sangat jadi wakil rakyat, mintak dengan Anwar untuk bertanding mana-mana kerusi dalam PRU 13 akan datang. Nak bertanding di Parlimen Kulim Bandar Baharu pun takde masalah. Cuma jangan guna platform sebagai pensyarah UIA, apatah lagi dengan label pakar perlembagaan, untuk mempertikai dan mencampuri urusan pentadbiran atau kepartian mana-mana parti politik, apatah lagi Tuanku Sultan. Itu je yop!

Tetapi Aziz Bari terus dengan keangkuhan beliau. Enggan meminta maaf kepada Tuanku walaupun sikap beliau itu jelas biadap dan kurang ajar. Kalau ia pun nak menegur Tuanku Sultan, ada cara dan prosedurnya. Menegur umarak ini ada adab dan caranya, kalau betul sekalipun! Membuat kenyataan untuk disiarkan oleh sebuah portal pro-Anwar dan pembangkang mempertikaikan titah Tuanku Sultan adalah suatu perbuatan yang bukan sahaja biadap dan kurang ajar; malah ianya boleh membawa kepada penderhakaan jika tidak berhati-hati!

Bagaimanapun, kalau Aziz Bari masih berminat untuk berdebat, teman tidak ada masalah. Anytime. Cuma mintak maaf dengan Tuanku Sultan Selangor dulu. Kalau nak berdebat pun biarlah kita ni mengambil sikap dan akhlak yang bertamaddun dahulu. Teman tak berminat nak berdebat dengan orang yang sudahlah biadap dan kurang ajar, kemudian angkuh tidak mahu meminta maaf kepada Tuanku Sultan yang menjalankan peranan dan tugas yang menjadi tanggungjawab Baginda menurut Perlembagaan.

Dulu teman ingat lagi, bila timbul isu Islam, terutama murtad, bila Raja-Raja Melayu dikatakan tidak bersuara, ada segelintir pak yangoat yang hentak meja marah konon Raja-Raja Melayu tidak mempertahankan Islam. Bila Tuanku bersuara, dah dituduh mencampuri isu politik, dan mengambil sikap memihak. Dipertikai peranan Tuanku dengan dakwaan konon melakukan sesuatu yang bukan kelaziman!

Ini bukan soal kelaziman. Ini soal hak dan tanggungjawab Tuanku sebagai Ketua Agama Islam. Ini hak yang diberi oleh Perlembagaan. Ini sesuatu yang sudah terlalu jelas. Kalau itu pun satu orang yang dinobat oleh media pro-pembangkang sebagai pakar perlembagaan tak tahu, teman rasa dunia akademik kita ada satu masalah besar yop!

So Aziz Bari, the ball is in your hand. You throw the ball, now rakyat want to see whether you have the ball to apologise to Tuanku Sultan. And then ,rakyat can see whether you have the ball to debate with me on this issue anytime, insyallah!

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
19 ZulQaedah 1432
17 Okt 2011

#Kelihatan kaum kafir kini makin melampau dan biaDAP. Ini contoh satu banner mempromosi pesta arak "OctoBEER Fest" di Shah Alam, Selangor Darul Ehsan!

No comments: