09 February 2010

SUBHANALLAH!







Subhanaallah, Maha Suci ALLAH
Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi
dan silih bergantinya siang dan malam
terdapat tanda bagi yang beraqal
iaitu
orang yang mengingat ALLAH
sambil berdiri ataupun duduk
atau dalam keadaan berbaring
dan mereka memikirkan
tentang penciptaan langit dan bumi;
"Ya Tuhan kami
sesungguhnya
barangsiapa yang Engkau masukkan keneraka
maka sungguh Kau telah hinakan dia
dan tidak ada bagi orang zalim
seorang penolongpun";
"Ya Tuhan kami
kami mendengar seruan
yang menyeru kepada iman
'Berimanlah kamu kepada ALLAH'
maka kami pun beriman";
"Ya Tuhan kami
ampunilah bagi kami
dosa-dosa kami
dan hapuskanlah dari kami
kesalahan-kesalahan kami
dan wafatkanlah kami
berserta orang yang berbakti";
"Ya Tuhan kami
berikanlah kepada kami
apa yang telah Engkau janjikan kepada kami
dengan perantaraan Rasul-Rasul Engkau
Dan janganlah Engkau hinakan kami
di hari kiamat nanti.
Sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji"

Ali Imran: 190 - 194

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
24 Safar 1431
09 Januari 2010

*Gambar-gambar ini adalah lukisan yang dikirim oleh sahabat saya untuk kita kongsi bersama.

7 comments:

aku dr amin said...

cantik gambar2 ni. moga ia melambangkan diri kita dan hati kita sebagai seorang individu muslim yang beriman kepada Allah. thanks yb

IsyamSani said...

Salam to YBZul,
Another nice view from you, thanks. But,semua artwork tu AllahSWT yg punya. Setinggimana sekalipun artis tu d sanjungpuja, ianya tetap milik AllahSWT. My wife said, buat wallpaper ok ni bang. Sya jwb, ya la klu AllahSWT izin, klu dia tak izin silap hb, kena format lain le!
Macam tu la YB yg sebaiknya, YB sorang, puak-puak tu ramai. Kita ni bila terasa sesak d asak, berlapang dada lah. Banyakkan mengingati yg berhak, hanya dia yg lebih tahu. Jgnlah kita mendahului mengatakan kita dah tahu. Seperti mereka yg lantang mengatakan, yg depa dah tahu dah sejak sblum subuh pagi tadi lagi, apa yg akan terjadi pd Perak d palace of justice hari ni. Tapi bila berita dah confirm, lain plak result dia...5-0.
My wife yg mmg slow sikit ni said, apa tu bang, sapa menang, sape score? I said...abang la score syg !
Tima kasih YB, teruskanlah, jgn malu-malu.

noneng said...

Dari Abu Hurairah radhiAllahu ‘anhu, bahawa Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam bersabda:



“ALLAH Azza wa Jalla berfirman: Jika hambaKu hendak melakukan suatu kejahatan, maka janganlah kalian menulisnya hingga dia melakukannya. Jika dia melakukan kejahatan itu, maka tulislah dengan kejahatan yang sama. Jika dia meninggalkan kejahatan tersebut kerana-KU, maka tulislah untuknya satu kebaikan. Dan jika dia hendak melakukan kebaikan, lalu dia tidak melakukannya, maka tulislah untuknya satu kebaikan. Jika dia melakukan kebaikan itu, maka tulislah untuknya dengan sepuluh kali ganda sampai tujuh ratus kali.” (HR Muttafaq ‘Alaih)

noneng said...

YB dikasihi...berkatalah yang benar walaupun ia pahit hendak ditelan...

Dalam sepotong ayat dan hadis ada menerangkan:

"Sesungguhnya yang mengada-adakan kebohongan itu hanyalah orang-orang yang tidak beriman dengan ayat-ayat Allah dan merekalah pembohong-pembohong." (An-Nahl ayat 105)

"Barangsiapa mengatakan dariku apa yang aku tidak katakan, maka hendaklah Ia bersedia mengambil tempatnya dari Neraka."(HR: Az-Zahabi dlm Al-Kabair.)

-Berpesan-pesan dan menasihati sesama insan-

Abi Qalam said...

Salam YB,

Apakah yang terlebih cantik dari akhlaq mulia?

Pendekar said...

Pemandangan paling cantik yang pernah saya lihat

thanks

rahimshah said...

TERINGIN RASANYA UNTUK MELIHAT SUASANA YG MAHA CANTIK DIBUMI MALAYSIA BILA MANA TERTEGAKNYA HUKUM ALLAH DIMUKA BUMI INI... JIKA IA MEMERLUKAN SERIBU PENGORBANAN UNTUK TERTEGAKNYA HUKUM ALLAH, SAYA RELA BERKORBAN APA SAJA... KUATKAN SEMANGAT YB, JALAN YANG DIPILIH INI MUNGKIN MASIH JAUH DAN BERLIKU..