18 September 2013

WALAN TARDHO*

Firman ALLAH swt Surah Al-Maidah:72-73

"Sesungguhnya telah kafirlah orang yang berkata 'Sesungguhnya ALLAH ialah Isa Al-Masih ibnu Maryam'. Pada Isa Al-Masih sendiri berkata,'Wahai Bani Israel, sembahlah ALLAH, Tuhanku dan Tuhanmu, bahawa sesiapa yang menyengutukan ALLAH dengan sesuatu yang lain, maka ALLAH pasti mengharamkan kepadanya syurga dan tempat kembalinya ialah neraka. Sesungguhnya tiada seorang pun penolong bagi kaum yang zalim.

Sesungguhnya telah kafirlah orang yang berkata,'Bahawasanya ALLAH ialah satu daripada tiga tuhan.' Padahal tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan ALLAH Yang Maha Esa. Jika mereka tidak berhenti daripada apa yang mereka katakan itu, sudah tentu orang yang kafir antara mereka akan dikenakan azab yang pedih".

Salam 2 all.

Saya merujuk kepada kenyataan oleh Pengerusi Churches Federation of Malaysia (CFM) Pastor Eu Hong Seng yang mengkritik JAKIM berkaitan khutbah Jumaat pada 6 Sep 2013 berkaitan isu kalimah ALLAH yang didakwa sebagai khutbah anti-kristian.

Saya mengutuk keras campurtangan mana-mana pihak asing dalam hal ehwal umat Islam. Pada saya ini satu sikap dan perlakuan biadap dan kurang ajar yang wajib dikenakan tindakan sepatutnya.

Adalah menjadi tanggungjawab Jakim dibawah perundangan negara untuk mentadbir dan menyelia hal ehwal berkaitan Islam didalam negara ini.

Dalam isu kalimah ALLAH, adalah menjadi tanggungjawab Jakim untuk mempertahankan pendirian yang telah diambil oleh Kerajaan dan pihak berkuasa Islam iaitu:

1. Pendirian Raja-Raja Melayu yang jelas tidak membenarkan kalimah ALLAH digunapakai oleh kristian bagi maksud agama mereka;

2. Keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan yang menegaskan kalimah ALLAH tidak boleh digunapakai oleh kristian bagi maksud agama mereka;

3. Peruntukkan Enakmen Negeri-Negeri yang melarang penggunaan kalimah ALLAH oleh mana-mana pihak untuk tujuan selain Islam;

4. Peruntukkan Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan yang melarang dakyah agama lain kepada orang Islam;

5. Malahan pendirian Majlis Syura PAS sendiri yang melarang penggunaan kalimah ALLAH oleh kristian.

Jadi adalah jelas bahawa Jakim bertanggungjawab memastikan umat Islam sedar bahawa isu kalimah ALLAH membabitkan aqidah umat Islam dan perlu dipertahankan tanpa sebarang kompromi. Dan institusi khtubah adalah medan yang terbaik untuk isu fundamental ini disampaikan kepada umat Islam dihari Jumaat saiyyidul ayyam yang merupakan perhimpunan terbesar umat Islam.

Sayugia juga saya mengingatkan Pastor Eu bahawa penglibatan beberapa gereja di Malaysia dalam isu membabitkan gejala murtad adalah jelas; antara contohn ya adalah saperti berikut:

1. Penglibatan secara langsung gereja Church of Our Lady Fatima di Brickfield yang membaptiskan Azlina Jailani menjadi kristian dengan nama Lina Joy;

2. Penglibatan gereja Damansara Utama Methodist Church (DUMC) dalam menyebarkan dakyah kristian kepada orang Islam sehingga disiasat oleh pihak JAIS;

3. Penglibatan sebuah gereja dalam menyembunyikan Nor Aishah Bukhari yang telah dimurtadkan dengan nama kristian Felicea;

4. Kes murtad Jamaludin Osman dan dijadikan pastor dengan nama Father Joshua sehingga beliau dikenakan tindakan tahanan dibawah ISA;

5. Penglibatan secara aktif paderi-paderi kristian dalam dan luar negara dalam kempen PRN Sarawak membantu pembangkang.

Kita juga melihat keghairahan beberapa gereja dan kumpulan missionari menganjurkan program-program yang diselindungkan kononnya atas nama wacana, seminar, forum, dialog dan lain-lain bentuk yang pada hakikatnya menyentuh isu dan persoalan mengenai Islam termasuk kalimah ALLAH.

Pihak gereja sepatutnya belajar menghormati agama Islam sebagai agama Persekutuan dalam negara Malaysia.

Dalam isu kalimah ALLAH, pihak gereja juga sepatutnya belajar menghormati proses perundangan negara memandangkan semua pihak sedang menunggu keputusan oleh Mahkamah Rayuan tidak lama lagi.

Sebenarnya kami umat Islam sedang memerhati dan memantau gelagat segelintir missionari kristian yang akhir-akhir-akhir ini begitu galak dan ghairah menyebarkan dakyah agama mereka, termasuk membawa masuk pendakyah-pendakyah daripada luar negara.

Kita mendesak kepada kumpulan pengacau keharmonian ini supaya menghentikan segera segala tindak-tanduk mereka yang ternyata menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan umat Islam dalam negara ini.

Saya juga mendesak supaya Pastor Eu segera memohon maaf kepada Jakim atas kenyataan biadap dan kurang ajar beliau yang dilihat cuba mencampuri urusan umat Islam, apatah lagi mempertikai institusi khutbah. Sikap biadap ini sudah pasti akan menimbulkan rasa kurang senang dikalangan umat Islam apatah lagi menyentuh institusi khutbah Jumaat yang sangat dimuliakan.

Kita tidak mahu keamanan dan keharmonian antara pelbagai agama dinegara ini terjejas dan tercemar akibat sikap tidak bertanggungjawab segelintir mereka yang tidak bertanggungjawab ini.

Wallahua'lam dan wassalam.

Adios amigos, grasias senor!

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
12 ZulQaedah 1434
18 Sep 2013

* 'Walan tardho'  yang menjadi tajuk artikel ini adalah permulaan kepada ayat 120 surah Al-Baqarah bilamana ALLAH menegaskan sesungguhnya Yahudi dan Kristian tidak akan redha dan bersetuju dengan kita umat Islam selagi kita tidak mengikut agama dan cara kehidupan mereka.

No comments: