13 November 2010

13 MEI: "HARI MAHABBAH"


Salam 2 all.

Singapura meraikan 21 Julai sebagai "Hari Harmoni Kaum". Ianya hari memperingati peristiwa berdarah rusuhan kaum dan agama yang berlaku pada 21 Julai 1964. Ianya berlaku pada hari sambutan Maulidur Rasul.

Jepun meraikan 6 dan 9 Ogos sebagai "Hari Keamanan". Ianya hari memperingati peristiwa pembunuhan ratusan ribu rakyat Jepun dan warga asing yang berlaku pada tarikh-tarikh tersebut dalam tahun 1945 bila Amerika meletupkan dua bom atom keatas bandar Hiroshima & Nagasaki.

Di Amerika Syarikat, peristiwa berdarah Boston dan Allamo juga diperingati dan diraikan sebagai hari kemanan. Sebenarnya kalau kita pergi ke banyak negara didunia ini, mereka menjadikan peristiwa berdarah dan hitam yang berlaku didalam sejarah negara mereka sebagai hari peringatan yang akan diraikan, malah ada menjadikannya perayaan antarabangsa dan dijadikan hari pelepasan umum.

Malahan semasa saya melawat kawasan Eropah Timur termasuk Budapest, Hungary, Vienna, Austria, Bosnia-Herzegovina termasuk Sarajevo, Mostar, Balagaj dan lain-lain, saya melihat didalam siaran televisyen peristiwa lapuk "Holocaust" dimainkan dan diputarkan begitu kerap. Malah kalau kita ke negara Amerika Syarikat dan Eropah Barat saperti German, Perancis, Itali, United Kingdom dan banyak negara lagi, peristiwa "Holocaust" disumbatkan kedalam telinga kita sampai nak muntah kita dibuatnya. Siap ada "Muzium Holocaust", "Holocaust Village" dan macam-macam lagi dilakukan, untuk memperingati sejarah hitam konon ceritanya 6 juta kaum Yahudi dibunuh dengan gas beracun oleh Adolf Hitler! Walaupun ramai sejarawan dan pengkaji perang meragui peristiwa itu berlaku, malahan Presiden Mahmoud Ahmadinejad menafikan berlakunya peristiwa "Holocaust" itu, namun ia tetap menjadi peristiwa yang sentiasa diperingati dengan ulangan cerita termasuk klip video yang entah berapa banyak kita pun tak terkira. Penulisan dan penerbitan peristiwa "Holocaust" boleh dibuat perpustakaan sendiri. Tengok sahaja siaran CNN, BBC dan lain-lain, kalau tidak ada cerita "Holocaust" ni macam tak cukup rempah garam bagi mereka!!

Jadi mengapa kita di Malaysia tidak menjadikan hari peristiwa berdarah "13 Mei" sebagai satu hari memperingati keamanan, keharmonian, perpaduan dan lain-lain? Semua warga Malaysia yang cintakan keamanan tahu apa yang berlaku pada tarikh keramat "13 Mei 1969". Hari dimana peristiwa berdarah berlaku. Umat Islam bangsa Melayu bertempur dengan kumpulan cauvinis dan pelampau ektremis Cina yang didalangi beberapa parti politik ekstremis dan cauvinis cina yang melakukan provokasi melampau kepada orang Melayu. Ramai yang mati terbunuh dan dibunuh. Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan beberapa tempat lagi bermandi darah pada hari itu.

Jadi persoalan besar yang saya mahu tanya, dan rakyat pelbagai kaum yang cintakan keamanan, keharmonian dan perpaduan mahu tanya: mengapa Kitsiang, anak lelakinya dan beberapa kepimpinan DAP, dengan sokongan 2-3 ekor Pak Jangoat, melenting marah apabila ada cadangan supaya hari "13 Mei" dijadikan dan dinobatkan sebagai "Hari Mahabbah", hari untuk kita warga Malaysia memperingati betapa pentingnya perpaduan, keharmonian dan tolak ansur agama dan perkauman yang telah kita nikmati begitu lama.

Mengapa Kitasiang, anak lelakinya dan segelintir kepimpinan DAP dan 2-3 ekor Pak Jangoat melenting tak tentu pasal, malahan menyebut perkataan "13 Mei" pun sudah menjadi satu fobia, satu dosa besar yang tidak terampun bagi mereka! Mereka yang memperingati "13 Mei" dilabel sebagi rasis, ekstremis dan pelampau!!

Jawapannya mudah. Kerana mereka tahu apa sebenarnya berlaku pada hari hitam 13 Mei itu. Mereka tidak mahu peristiwa itu didedahkan! Mereka tidak mahu pembunuhan dan pendarahan keatas bangsa Melayu hari itu diketahui umum! Kerana apa, kerana mereka tahu siapa dalang-dalang disebalik peristiwa itu! Mereka tahu siapa yang melakukan provokasi melampau terhadap orang Melayu pada masa itu! Mereka tidak mahu warna sebenar dan tembelang pekung dalang-dalang ini diketahui! Mereka tahu puak cauvinis celaka mana yang mendalangi peristiwa itu. Dan mereka tahu cauvinis-cauvinis celaka itu masih hidup, kini meneruskan perjuangan cauvinis, rasis dan pelampau mereka bertopengkan demokrasi dan hak asasi kemanusiaan!!

Kebenaran itu pahit, tetapi kepahitan itu adalah ubat. Kebenaran peristiwa berdarah 13 Mei 1969 adalah sesuatu yang sangat pahit untuk kita telan, tetapi dicelah kepahitan peristiwa 13 Mei, terdapat ubat yang sangat mujarab untuk mengubati penyakit cauvinis, ekstremis, otak kominis dan pelampau yang boleh membawa rakyat dan warga yang cintakan keamanan dan keharmonian menyedari betapa sikap anti-agama, anti perkauman, rasis dan pelampau agama yang diamalakna segelintir poltikus rasis dalam negara ini boleh menghancurkan keamanan, keharmonian dan perpaduan yang kita nikmati sekian lama.

Apa sebenarnya yang berlaku sebelum, semasa dan selepas 13 Mei 1969? Apa yang ditakuti oleh puak-puak pelampau agama, perkauman, rasis, cauvinis dan berotak kominis ini? Apa yang mereka mahu sembunyikan!

Sebenarnya pada hari Khamis 20 Zul Qaedah 1431, bersamaan 28 Okt 2010, dalam membahas bajet 2011 yang dibentang YAB PM, saya telah menyentuh isu ini secara terperinci didalam Dewan Rakyat. Antara lain, saya sebut;

"Hari ini, dalam negara ini, seolah-olah umat Islam bangsa Melayu menjadi saperti warga kelas kedua., diketepikan. Hari ini seolah-olah satu dosa besar kalau kita bercakap tentang isu agama Islam, isu orang Melayu. Dah jadi satu dosa besar dalam negara ini. Sampai kata orang "Pak Jangoat pun sampai ketaq teloq hendak bercakap pasal Islam". Takut.

Sebab itu itu Dato' Yang DiPertua, saya berpendapat bahawa cadangan YAB Timbalan Perdana Menteri untuk mewajibkan mata pelajaran sejarah penting supaya rakyat dapat diperingatkan semula apa yang berlaku pada sejarah lampau, supaya menjadi sempadan kepada kita, menjadi pengajaran, iktibar. Dan saya cadangkan antara sejarah penting negara yang perlu didedahkan ialah Peristiwa 13 Mei.

Tetapi bila kita bercakap tentang '13 Mei', 'mereka' akan mengamuk. "Sudah historical, lapuk, tak boleh cakap ini cerita, sudah lama!". Pasal apa mereka takut sangat? Pasal apa?
Dato' YDP, saya melawat Eropah Timur baru-baru ini. Kawasan Bosnia Herzegovina, kawasan Slovak, kawasan Balkan, Vienna, Austria, Budapest, Hungary dan lain-lain. Tiap hari dalam TV dan media mereka saya tengok klip video peristiwa Holocaust, disiarkan berulang-ulang, everyday without fail (dengan izin). Peristiwa Holocaust ini dibangkitkan, diungkit, dicerita, ada videoklip.

Malahan bukan itu sahaja, penerbitan, penulisan berkenaan dengan Holocaust ini berlambak-lambak. Ada Muzium Holocaust, Perkampungan Holocaust dan macam-macam lagi. Malahan ada Mahkamah Jenayah Perang Antarabangsa untuk membicarakan mereka yang didakwa terlibat. Sampai ke hari ini, mereka yang dikatakan penjenayah-penjenayah Holocaust ini diburu sampai ke lubang cacing. Yang dah tua, merengkok, bertongkat, kaki terketar-ketar berjalan pun dia cari, dia buru. Dan diheret ke Mahkamah. Dihukum, dipenjarakan!!

Mengapa masyarakat Eropah masih lagi memainkan cerita Holocaust ini? Mengapa mereka raikan 'Holocaust Day?'. Cerita hitam, peristiwa hitam, sejarah hitam! Kerana mereka hendak mengingatkan generasi sekarang, kalau kamu buat perangai yang sama macam yang dibuat oleh tok nenek kamu dahulu, maka itulah yang akan berlaku. Jadi apa salahnya kita memperingatkan rakyat tentang peristiwa 13 Mei? Apa salahnya kita memperingati peristiwa 13 Mei?"**

Maka saya dengan ini mengusulkan supaya kita menjadikan hari 13 Mei sebagai "Hari Mahabbah", hari kasihsayang, hari memperingati sejarah hitam negara, peristiwa berdarah bumi bertuah ini demi untuk generasi sekarang dan akan datang menghargai keamanan, keharmonian, perpaduan dan kemakmuran yang kita nikmati begitu lama. Hari untuk warga dan rakyat yang cintakan keamanan, keharmonian, perpaduan dan kemakmuran bersatu hati menolak amalan dan politik rasis, perkauman, pelampau agama, cauvinis dan berfikiran ala kominis yang diamalkan oleh segelintir puak pelampau dalam negara ini!!

Semoga ALLAH terus melimpahkan rahmatNya kepada kita, memberikan keamanan, keharmonian dan perpaduan serta kemakmuran yang berterusan walaupun dicelah-celah kita ada puak yang tidak mahu melihat negara ini aman dan harmoni kerana politik sempit yang mereka agamakan!

Wassalam, adios amigos.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
07 Zulhijjah 1431
13 Nov 2010

**Sila layari www.parlimen.gov.my untuk Hansard ucapan saya pada tarikh tersebut.

* akan datang, ikuti kupasan apa sebenarnya yang berlaku sebelum, semasa dan selepas 13 Mei 1969 yang ditakuti oleh pelampau rasis dan agama ini!!

No comments: