06 November 2010

BA-WAU-HONG!

Salam 2 all.

Ba-wau-hong = Bohong! Ta -ya-pu = Tipu! Kap-lin-tong = Kelentong! Itulah gambaran ringkas yang boleh diberi kepada proses pemilihan PKR, yang kini makin terserlah Parti Kelentong Rakyat! Teman udah banyak kali kata bahawa dua ciri utama PKR ini; pembohongan dan cakap tak serupa bikin, dan semuanya hanya untuk satu agenda-memahkotakan Anwar sebagai Perdana Menteri! Itu saje perjuangan mereka.

Semakin lama semakin jelas kritikan terhadap Anwar & the Gang. Bukan orang luar yang kata. Ahli dan kepimpinan mereka sendiri yang dedahkan. Daripada Zaid Ibrahim, kepada Nurul Izzah, Gobalakrishnan, Mustafa Kamil Ayub dan ramai lagi. Jangan cerita pasal repot polis dan lain-lain, naik letih polis nak melayan dema yop!

Zaid pertikaikan Anwar yang tidak mahu bertanding tapi nak jadi ketua. Zaid kata jawatan Ketua Umum dalam Perlembagaan tak ada. Kalau beriya sangat nak jadi ketua bertandinglah. Ni kata Zaid jawatan Presiden yang dipegang oleh isteri Anwar sekadar menjadi penghias mukadepan majalah je. Habuk pun tarak. Suara Wan Azizah tak laku langsung. Dan puak-puak PKR dok hina isteri YAB PM. Yang dema dok hina Wan Azizah depa tak sedar yop. Dan bila tak boleh jawab dakwaan Zaid, balaci-balaci Anwar hina Zaid dengan kata dia agen UMNO yang nak perosakkan PKR-habis cerita! Orang yang mereka kompang macam hero tamil dulu sekarang dah jadi paria PKR! Cakap tak serupa bikin dema ni yop!

Bila Nurul Izzah pertikai kenapa dia tidak boleh bertanding jawatan Timbalan Presiden walaupun dapat cukup pencalunan, balaci-balaci Anwar kata peraturan baru penamaan calun mesti diterima sebelum tempoh tertentu. Yang peraturan ni siapa pun tak tahu kecuali balaci Anwar aje. Bila ahli bawahan mula protes, tup tup, tukar peraturan yop. Boleh bertanding pulak! Dema buat peraturan ikut suka dema je. Tapi bab tuduh orang, termasuk SPR dema cukup champion yop. Bila sendiri buat..memang cakap tak serupa bikin!

Bila kita bercakap tentang hak Islam dan kedudukan istimewa orang Melayu saperti yang termaktub dalam Perlembagaan, dema kata kita rasis, extremis, dan macam-macam lagi. Teman pun dema kata Taliban adik beradik Usama Bin Laden sebab nak pertahan kalimah ALLAH yang dema bagi kapior pakai. Tapi bila Gobalakrishnan kata Azmin rasis kerana panggil dia pariah, dema senyap macam tikus sakit gigi yop! Memang cakap tak serupa bikin yop!

Baru ni teman siarkan kekecewaan salah seorang calun Timbalan Presiden, wakil puak ABIM iaitu Mustafa Kamil Ayub. Dia sampai mintak tangguhkan pemilihan dan gantung Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang dikuasai oleh balaci-balaci Anwar. Apa dema kata kat Mustafa. Teman tak gamak nak tulis kat sini yop! Teruk..teruk..nasihat teman pada Mus udah-udahlah tu. Berenti ajelah Mus, join PAS lagi bagus. Mike bagus dengan perjuangan Islam, dah lama pun. Masuklah PAS, lebih sesuai fikrah dengan mike yop. Dan bile mike dah masuk PAS, buang puak-puak pak jangoat badut ingusan yang menjadi makhluk perosak dalam PAS!!

Mutakhir ini kita tengok pulak pembohongan PKR mengenai jumlah keahlian parti. Dema kata ada 450,000 ahli. Ada yang mendakwa dah 600,000 pun! Kita dengar pun terkejut yop, pase semua orang termasuk PAS tahu kelentong je tu. Macam masa teman bertanding di Kulim Bandar Bharu, jentera PKR yang kate hebat tu ada lah 4-5 orang. Yang lain semuanya ahli PAS kawasan yang terpaksa pakai baju PKR untuk tolong bantu. Itupun nasib baik YDP PAS kawasan masa tu, YB Yaakob Husin bersetuju untuk tolong sebab teman ahli PAS (kebetulan semasa PRU 12 teman masih memegang jawatan Pengerusi Tetap PAS Kawasan BTR).

Tapi betoi ke semua tu yop! Sebenarnya jumlah keahlian PKR seciput jer. Malah sudah kedengaran pun komplen oleh ahli parti lain, termasuk PAS dan UMNO yang namanya disumbat dalam senarai keahlian PKR. Tetapi yang jelasnya mesyuarat pemilihan dan pengundian baru ini membuktikan pekung sebenarnya.

Contohnya kita tengok cabang Permatang Pauh, lubuk Ketua Umum dan Presiden PKR. Dema kata ada 6,172 ahli. Kagum kita yop. Tapi yang hadir mesyuarat baru ni 54 orang je..atau 0.8% jer. Dan semasa pengundian baru ni, yang turun mengundi 280 orang je. Atau 4.5% je yop! Isyk..isyk..isyk..kena kelentong lagi!!

Malah yang mengejutkan contoh di cabang Pekan Pahang. Yang turun mengundi 7 orang je yop! Tapi dema tak lapur macam tu lah yop. Dema kata Zaid mendapat undi 100%, berapa jumlah haram tak sebut. Budak tadika lagi ramai yop.

Dan yang paling kelakar, balaci Anwar salahkan final Piala Malaysia Kelantan -lwn Negeri Sembilan sebagai antara punca kurangnya ahli turun mesyuarat. Selain menyalahkan PRK Galas dan Batu Sapi. Kalau dah sendiri bodoh tu satu hal, ni nak memperbodohkan rakyat pulak!

Tu belum lagi cerita bab pukul memukul, tinju meninju, baling kerusi, dan macam-macam story lagi. MGR pun boleh menangis yop, ngalahkan cerita Tamil!

Tapi yang lebih penting ialah rakyat sudah mula membuka mata. Galas dan Batu Sapi satu isyarat jelas penolakan rakyat terhadap mereka. Sebenarnya di Galas, antara kesilapan besar PAS ialah membawa puak-puak PKR dan DAP datang dengan membawa politik maki hamun dan fitnah, rasis dan cauvinis. Politik macam ni rakyat dah muak tengok. Saya rasa kalau PAS menjalankan kempen sendiri, tanpa perlu menuding jari dan menyalahkan orang lain, tanpa perlu mendabik dada kita saja yang betul, tetapi membawa mesej dakwah dan Islam, saya cukup yakin rakyat dapat menerimanya.

Apappun saya harap PAS akan dapat membuka mata dengan apa yang sedang berlaku. Tiap perkara pasti ada hikmahnya. Pada saya, PAS perlu sedar bahawa mereka boleh memainkan peranan "king-maker". PAS sebenarnya tidak memerlukan PKR ataupun DAP. PAS hanya perlukan PAS. PAS punya ahli yang ramai, jentera yang mantap, petugas yang sangat komited dan rangkaian networking yang hebat. Apa yang perlu, strategi yang bijak, dan penggantungan sepenuhnya kepada ALLAH! Janganlah kita asyik menghalalkan tindak-tanduk kita disebalik "tahaluf siasah", sehingga akhirnya aqidah dan syariah tergadai sudah. Matlamat tidak menghalalkan cara, walau apa label arab yang kita berikan kepadanya!

"Tolonglah agama ALLAH, pasti ALLAH akan menolong kamu!".

Moga ALLAH akan mengampunkan akan segala kelemahan dan kesilapan kita semua.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
28 Zul Qaedah 1431
06 Nov 2010

No comments: