12 March 2010

THE NUTGRAPH: MP WATCH


Name: ZULKIFLI BIN NOORDIN
Constituency: P. 18 – KULIM BANDAR BHARU
Party: Independent
Years as MP: 2008-present
Government position: None
Party position: None
Membership in parliamentary committees or caucus: AIPA
Blog/Website: Facebookhttp://www.zul4kulim.blogspot/;
Original deadline: - none -Responses submitted:
Would you support the abolition/review of the Internal Security Act (ISA), in particular the provision that allows for detention without trial?
The ISA must be abolished. Detention without trial goes against the very tenet of Islamic justice, and every grain of universal principles of justice, human rights and dignity. I have personally experience being detained together with Dato’ Seri Anwar Ibrahim in 1998 under this draconian act and there is nothing positive to be said about it. In fact I would suggest the abolition of other draconian act like the Printing & Publication Act, Official Secret Act and the like of it. Although I have to admit that there is a need for a stringent law to combat the act of subversive and terrorism, ISA is not the way to do it. We can enact new laws to confront this element of subversive and terrorism, without sacrificing Islamic justice, human rights and dignity.
Do you think Malaysia should be a secular or an Islamic state? Why?
I think the current constitutional framework where Islam being the official state religion with all the special positions accorded to Islam, with other religious belief and practices guaranteed is sufficient. We are neither Islamic nor secular state. It is the mutual respect and tolerant attitude towards each others religion that has been the hallmark and recipe of success and peace enjoyed by us in this beloved country all these years, until the birth of some religious bigots and zealots, including some atheist which cause the big problem faced by us today. It is their sick mentality and attitude that we need to address.
However as a Muslim, I have to be frank that with all honesty, if I were to have my way, I would definitely implement Islamic laws in all sphere of administration of justice; that includes but not limited to the implementation of Islamic criminal law. You have to understand that as a Muslim, it is our religious duty and responsibility to live by our own law, which was taken away by the colonial power without our consent. Any Muslim worth his salt would want that Islamic life back, and I for one will use all my utmost abilities to do so. I would rather die trying than live lying idle.
How do you define your role as an elected MP? Does Parliament provide you with the necessary infrastructure and support to fulfill your role?
I sincerely believe that our role as Member of Parliament is to lay the foundation and formulate good policies and good governance for the country and its people, including representing concerns and issues of my constituents. It is also my responsibility as a Muslim MP to convince the people especially Muslim that implementing Islamic justice and administrative system will bring positive development to the people and the country, regardless of religion, race and bakground. But we will do so without sacrificing or alienating the rights of other religion and beliefs. And we have to find ways to overcome those problems relating to inter-religious problem that has been the thorn to the very fabric of our society. I have said so before and I will say it again, that Islam has all the tenets of a democracy, but democracy doesn't have all tenets of Islam.
However, as far as our current democratic principles are concerned, the ideal principles seems to be near impossible as the doctrine of separation of powers enshrined in all genuine democracy is not present here. The executive seems to be in total, if not absolute control. The government backbenchers are nothing but mere yes-man who will be more than willing to rubber stamp anything. The ministers are too busy with their own politicking, and we the opposition have no control over the sitting of Parliament.
Hence, Parliament today is sadly a place of the elite with suits and ties having a nice time shouting at each other in the dewan, and having tehtarik after sitting outside the dewan.
Would you support a Freedom of Information Act? Why or why not?
Definitely I would fully support the freedom of information and freedom of speech and expression. In fact, Islamic principles begin with the command to say "Iqro" ie "read" says ALLAH. And the revelation of Al Quran is the very foundation of Muslim belief to freedom of expression, because bofore the Quranic revelation, peoples knowledge of God and human existence is almost nil!
Free access to information should be the rule rather than the exception. This is to prove our commitment to the principle that the people are entitled to information, so that they can make well informed decision; which is in line with the slogan "Rakyat Didahulukan" or “Ketuanan Rakyat”.

If there was one thing you could do to strengthen parliamentary democracy in Malaysia, what would it be?
We should have an independent, impartial and non-political Speakers and Deputy Speakers, may be ex-judges or people of the same integrity and credibility. I am not saying that we do not have one at the moment, I believe Tan Sri Pandikar is doing all that he could to uphold the dignity and sanctity of the Dewan. But there is room for improvement. This is because at the end of the day, a strong, independent, impartial and non-political Speakers will be able to carry out his constitutional and democratic duties without fear or favor. We also need to have allocations for office, researchers and sufficient logistic budget to be an effective Parliamentarian.

Do you believe in separation of powers between the government, Parliament and judiciary? Why or why not?
This principle goes without saying. It is the very basic tenet of Islamic justice. It is the hall mark of any good democracy. But I believe this is what is absence in our system of government today. And we in Pakatan are striving hard to achieve this ideal principle of governance. Good governance can only be achieved when there is an effective check and balance. And the separation of powers between the three pillars of government can provide that check and balance.

Thank you.

Yours faithfully,

Zulkifli Bin Noordin
Member of Parliament, Kulim Bandar Bharu
Jumaat
26 Rabi'ul Awal 1431
12 Mac 2010


*Nota: ini adalah pendirian yang saya nyatakan kepada 6 persoalan yang dikemukakan oleh media portal The Nutgraph yang mengemukakannya kepada kesemua Ahli Parlimen. Ianya saya hantarkan pada hari ini dan akan disiarkan oleh The Nutgraph mengikut jadual mereka sendiri. Adios

34 comments:

lily said...

Good answers. Hmmm....does't sound like you.

Srikandi said...

YB, Sekurang2nya 2 artikel yang di siarkan di Tranungkite Online telah dikesan memanipulasikan tulisan dalam blog Zulkifli Nordin bagi tujuan menimbulkan kebencian dan persepsi negatif pembaca terhadap YB Zulkifli Nordin. Kedua2 artikel yang ditulis oleh Dewa dan dilulus siar oleh TKO itu bertajuk Zulkifli Nordin : Pembincangan Selesai dan Zulkifli Nordin : Nik Aziz tidur di celah kelangkang Lim Guan Eng.

Sy berharap YB segera perbetulkan fitnah terbabit lebih2 lagi fitnah itu disiarkan dalam web milik PAS.

Shah Qamary said...

gugusan perkataan "we in pakatan" tidak memaparkan kedudukan sebenar YB yg baru-baru ini ditegaskan untuk kekal 'bebas'. ayat YB di atas menunjukkan bahawa YB masih di dalam pembangkang, bukan bebas. mohon penjelasan jika sy silap.

noneng said...

Assalamualaikum YB,

Di dalam perkara ini saya adalah sebaliknya, sesungguhnya mencegah lebih baik daripada berubat, setiap perkara2/peristiwa2 terjadi memang benar atas kehendakNYA,kadang-kala peristiwa2 yang berlaku itu adalah akan merosakan atau kerugian kepada kehidupan seseorang/kumpulan/kaum/komuniti dan negara,oleh itu haruslah kita dielakkan dengan tindakan pantas yang lebih kokrit, semoga ia memjadi peringatan kepada yang terlibat...janganlah kita ingin hidup bebas dengan sebebasnya, akan tetapi setiap perbuatan/tindakan ada batasnya,maka kita harus senantiasa beringat...akan kesannya..

Hadis Rasulullah SAW jelas mengisyaratkan keperluan mengekang sebarang bentuk kemudaratan sebagaimana disebut:

“Tidak boleh melakukan ‘dhoror’ dan ‘dhiror’. (Ibnu Majah dan ad-Daaruqutni).

Nur Izzati Aziz said...

How can u say there must be separation of power whereby u yourself don't preach it. LAWYERS CANNOT BE POLITICIANS.
Our constitution is set up as a system of checks and balances to control government. We have three branches of government, the executive, the legislative and the judicial.

Only one profession is denied elective or appointed office. Named by various nomenclatures, such as:

1. Lawyers,

2. Attorneys,

3. Barristers,

4. etc.

Defined as: 'A for hire legal representative, either defensive or offensive, in court or out of court'.
Also known as: 'a friend of the court'.

Tengku A said...

YB Zul,

YB mungkin akan menjadi popular dan YB mungkin juga akan semakin dilupai kelak.

Namun Allah jualah yang melimpahkan rahmat-Nya kepada hamba-hamba Nya.

Kami terharu dengan langkah tegas YB Zul dalam melindungi agama kita yang suci.Itulah tanggungjawab setiap Muslim sepatutnya.Sentiasa mempertahankan agama kita apabila diserang mahupun dikeji.

Penilaian amalan hamba-hamba Allah,yakni kita semua, biarlah Dia yang tentukan.Tetapi yang penting, kita tidak boleh ambil pendirian 'biarlah' apabila agama kita dikeji.

Semoga Allah melindungi YB.

Amin.

ayra_j said...

Good on ya mate! All the way!

A Quote from the movie, "Crocodile Dundee" :
'Doesn't know...., doesn't care,...
lucky bastard'

No offence intended and I love that phrase.

Cloudy could be the forecast but fine is the contrast!

May Allah bless you and I'm sure He does!

Mesra Sokmo said...

Bila nak lepas jawatan AP Kulim, Islam apa, dok makan duit haram. Rakyat pileh PKR bukan engkau banggang - Take Beer - ZUL

Takut ke wahai dayus

Ramla 1192 said...

Dari Abu Dzar katanya:”Aku berkata kepada rasulullah s.a.w :”Pekerjaan manakah yang paling utama?” Jawab Rasulullah s.a.w:”Beriman kepada Allah dan berjihad di jalan Allah.” Aku bertanya lagi:”Membebaskan sahaya manakah yang paling utama?” Jawab baginda:”yang paling dikasihi oleh tuannya dan yang termahal harganya.” Aku bertanya pula:” Jika saya tidak melakukan itu semua?” Jawab baginda:”Membimbing pembuat sesuatu sedangkan orang itu tidak berkeahlian.” Berkata Abu Dzar:”Ya Rasulullah s.a.w, terangkanlah kepada saya bagaimana jika saya tidak kuasa melakukan sesuatu pekerjaan? Jawab baginda:”Jangan membuat bencana terhadap orang lain, kerana hal itu sebagai dermamu kepada dirimu sendiri.”

(Muslim)

kadiology said...

YB zul. saya sokong ISA kerana ialanya adalah UNDANG UNDANG walau pon di tuduh UNDANG2 'draconian' oleh sesetengah pihak termasuk YB sendiri . saya lagi khuatir jika tiada ISA kerana negara lain yang tiada undang2 sebegini, mereka bisa buat orang 'hilang' terus. ada satu negara kuasa besar yang tiada undang2 boleh terus pergi negara orang lain dan 'colek' orang tersebut. saya rasa setakat ini tiada orang pon mati lagi di bawah tahanan ISA. YB pon perlu nyatakan bagaimana pula dengan tahanan 'bukan politik'. mereka ni betul2 tak membahayakan negarakah? YB sendiri kata 'Although I have to admit that there is a need for a stringent law to combat the act of subversive and terrorism', maka saya mintak YB tolonglah bagi idea sikit, undang2 apa yang 'stringent' tapi lebih baik dari ISA, OSA, atau Printing & Publication Act. selepas dah ada idea, nyatakan bagaimana ia lebih baik dan tidak sezalim ISA walau pon ianya 'stringent'. tak silap saya, one of the very principle of Islam is to achieve PEACE rather than CHAOS. mungkin saya silap YB tolong komen sikit. YB juga mungkin boleh jenguk filipina dan indonesia, dua negara yang tiada ISA atau undang2 draconian. so i suppose mereka lebih islamik dari kita. tapi YB pon tahu negara yang mengamalkan demokrasi total ini bisa kita dengar jumpa orang mati dalam telaga. sampai tahap general yang kena bunuh tu. saya pasti YB tidak mahu negara yang bebas (termasuk seks bebas) secara total macam ni. YB pun balik2 suka cerita pasal anwar termasuk cerita bersama anwar dalam ISA dulu. ya lah, dah la dia main bontot, lepas tu bila dia kantoi, dia pi kumpul orang buat kacau dan tipu rakyat cakap itu semua konspirasi. bila suruh pergi mahkamah dia bagi banyak dalih dan alasan. skarang dia bebas, YB tengok anwar buat apa? dia buat lagi roadshow tipu lagi orang. tu bukan contempt of court ke? saiful bukan orang politik, dia tak boleh buat roadshow, tak boleh kumpul orang, tapi bagaimana dengan keadilan untuk dia? tengok zaman sodomi 1 dulu, anwar masuk ISA seminggu, kemudian kena tahanan reman. NEGARA AMAN! YB zul, cakap pasal abuse of ISA ni, mungkin YB zul teringat masa anwar tpm dulu, dia dok pakat dengan ketua SB dan timbalan SB masa tu suruh tangkap umi hafilda. umi hafilda dalam testimoni dia cakap dia di ugut akan di ISAkan jika tidak tarik balik pengakuannya. anwar sendiri salah guna ISA dengan cara mengugut. tak silap saya ugut adalah salah dari segi undang2, bukannya ISA tersebut. bila YB nak komen pasal ini? ini semua islamickah? ini semua adilkah? hah bila anwar sendiri kena ISA kenapa dia melenting? masa dia TPM dulu ada tak dia sungguh sungguh nak hapuskan ISA? kalau YB zul nak tahu, anwar sendiri akan guna ISA tapi untuk kepentingan dia sendiri, bukannya NEGARA. YB pon pasti tahu anwar perangai macam mana kan?

YB, the call to abolish ISA ni semuanya dari DAP. kemudian di sambut oleh orang2 lain. DAP paling galak hentam undang2 draconian ni. tapi YB, kita tak usah kena tipu dengan mereka lah. YB ingat kalau DAP ambil alih mereka akan abolish ISA kah? they are not stupid. silap haribulan dia gubal satu akta yangh nampak indah di luaran, tapi lebih brutal dari ISA. YB tak percaya? check sahajalah abang DAP down south sana kat singapore. lepas depa ambik alih singapore, adakah ISA kena abolish? tu semua bullshit merekalah YB. oleh itu YB, saya sarankan YB sokong sahaja ISA, tetapi untuk kepentingan islam dan negara, ATAU, YB bagilah idea untuk satu undang2 baru yang 'stringent', tapi tak se'draconian' ISA, ibarat sebat anak anak, tapi pakai lidi. anak anak pon tak takot kalau camtu YB, esok lusa dia pijak kepala kita balik. salam dan selamat sejahtera YB.

The One said...

Hello `LITTLE PHAROAH'

At last..
they had spoken..
dan mmg tindakan yg betul lagi tepat terhadap KADOK2 yg ingin menjadi GRINGOS..

Boleh la ko ikut jejak Ibrahim buat NGO, pakat2 dgn Ezam kotak buat 1 pertubuhan.. Panggil semua gringos ko utk PErtubuhan Gabungan Individu Dan bebAs.. or known as PEGIDA..
ko jadi godfather/ayahanda..
Ko beKOKOKlah sekuat hati kau atas reban PEGIDA ko tu..

Dan jgn lupa.. jika ada sponsorship BANYAK mahhsyyuk,,

Tukar moto easy rider ko yg cokia tu dari Honda Shadow ke GOLDWING or HARLEY FATBOY.. ,
jgn lupa letak letak sign `kat plate depan tulisan MP kadok atau lebih elok.. tulisan little pharoah kat plate depan..

Dan Jgn lupa
Pakai baju HITAM ada tulisan Besar..`MP who Cheats his VOTERS'..

Dan Jgn Lupa
Kupiah tu buang lah.. kalu/jika tgh bincang dgn ramai sponsors..

Tapi kalu ko masih pakai apa2 baju pun.. kami nampak tulisan yg ko tak nampak kat badan ko.. sehinnga ke tulang sepanjang hayat..


Peace.. and Good Luck 2 U Little PHAROAH

The One said...

Hello `LITTLE PHAROAH'

At last..
they had spoken..
dan mmg tindakan yg betul lagi tepat terhadap KADOK2 yg ingin menjadi GRINGOS..

Boleh la ko ikut jejak Ibrahim buat NGO, pakat2 dgn Ezam kotak buat 1 pertubuhan.. Panggil semua gringos ko utk PErtubuhan Gabungan Individu Dan bebAs.. or known as PEGIDA..
ko jadi godfather/ayahanda..
Ko beKOKOKlah sekuat hati kau atas reban PEGIDA ko tu..

Dan jgn lupa.. jika ada sponsorship BANYAK mahhsyyuk,,

Tukar moto easy rider ko yg cokia tu dari Honda Shadow ke GOLDWING or HARLEY FATBOY.. ,
jgn lupa letak letak sign `kat plate depan tulisan MP kadok atau lebih elok.. tulisan little pharoah kat plate depan..

Dan Jgn lupa
Pakai baju HITAM ada tulisan Besar..`MP who Cheats his VOTERS'..

Dan Jgn Lupa
Kupiah tu buang lah.. kalu/jika tgh bincang dgn ramai sponsors..

Tapi kalu ko masih pakai apa2 baju pun.. kami nampak tulisan yg ko tak nampak kat badan ko.. sehinnga ke tulang sepanjang hayat..


Peace.. and Good Luck 2 U Little PHAROAH

DukeOfUMNO said...

Hehehe...macam2 diorang kutuk YB ek? hmmmm...sabar je la...Rasulullah dulu apa yang muysrikin tak kutuk? sabarrr...

YB, baru ni YB Gobala kata semua trip YB ke oversea sebelum ini di"taja"...betul ke? Heheheh...

lagi satu dia ada kata...dia & YB Zul ada terima habuan sebanyak RM250,000...dia kata YB "sapu" semua...dia satu sen pun tak ambik...dia kata YB "kotor"...dan dia "bersih"...betul ke? hehehe...

Sekadar bertanya...jawab la kalau nak jawab...YB lebih "arif" tentang Gobala...kan dulu pernah berpeluk sakan...hehehe...ikut suka YB lahhh...heheh...

Kulaan Niring said...

Tu dia, masa tengah baik dulu tak ada satu cerita yang buruk tentang YB puak PR nak telanjangkan. La, bila dah kena pecat maka Gobala pun lagi nampak bersih dari YB. ( Ikut versi PKR la). Jadi YB, minta bersihkan nama baik YB dari tomahan bekas rakan seperjuangan, jika tidak, dikhuatiri fitnah mereka akan merosakan perjuangan yang cuba YB bawa.

Kulaan Niring said...

YB, walau dipecat saya tahu hati YB masih bersama PKR. Buktinya YB masih lagi meletkkan gambar album YB bersama perjuangan PKR.

PAKAR BATU said...

Salam YB

Teruskan perjuangan secara ikhlas dan berprinsip. Usah pedulikan dengan juak2 dan jalak-jalak lenteng yang termakan sup mahupun tersedut asap "babi berbulu ayam" dan sanggup menggadai maruah dan akal-budi. Tak syak, golongan ini juga akan sanggup menggadai negeri kepada si kafir laknat atas tipudaya "tahaluf siyasi" yang hanya bersandarkan dalil-dalil dari perut si kroni, bukan dari petunjuk Ilahi.

Harap YB dan para pembaca melawat link di bawah bagi membongkar kebenaran.

http://penyapulidi09.blogspot.com/2009/10/isu-selcat-selangor-kenapa-hasan-ali.html

Sempena Maulidur-Rasul, teruskan perjuangan di watan tercinta. Pertahankan Darul Muslimin, tegakkan Ketuanan Islam!!

Mlatkovic said...

Salam Encik Zul,

Seperti yang di ingatkan oleh saudara2 mu sebelum ini...tolonglah berhenti membuat kenyataan2 yang lebih kepada membawa keburukan dari kebaikan...
the damage have been done....
Makin byk Encik Zul cakap, makin terserlah tahap intelek Encik Zul.
Bermuhasabah dengan diri..
Ingat kepada pencipta kita yang tak pernah lupa kan kita..

Wallahualam...

faizal said...

salam YB...

kalo btol la ape yg YB perkatakan n lakukan slama ni..insy..
dinaikkan satu lg darjat oleh ALLAH,..kalo hanya utk menutup pekung sdri, cpat2la bertaubat..

ShyTone said...

Syabas betey...
Lu kata pakatan tak bagus?
Jadi bila lu nak masuk UMNO?
Jangan duduk atas pagar...
Gua benci orang yg tak der pendirian...

mohd said...

salam zul nordin

tuan jangan lah bercakap tentang nilai demokrasi sedangkan diri tuan sendiri melakukan sebaliknya.

Tuan dipilih rakyat pada PRU 12 atas tiket PKR. Kami pengundi di PARLIMEN KULIM malah dimana-mana pon acap kali diakhir tenpoh berkempen diminta agar memangkah lambang parti PKR bukan nya tuan.

Oleh itu saya berharap tuan akan lekas sedar diri siapa lah tuan tanpa kami pengundi. Macam mana pula dosa tuan mengkhianati mereka yg bertungkus lumus menjayakan setiap program tuan sewaktu berkempen dahulu.

mana rasa malu tuan..zul nordinnn
malu lahhh...

edy said...

Salam YB, insyallah Allah bersama-sama dengan orang yg dianayai. Sabar YB..sabar

Sound of Malaysia said...

Tak Malu punya Zul
hingga darah penolong kau pun hisap habis. Ini kah perjuangan Islam ??
Seorang petugas, Mohd Halizal Alias iaitu bekas Setiausaha PAS Kawasan Kulim Bandar Baharu mendedahkan, Zulkifli sewaktu menjadi calon atas tiket PKR semasa PRU-12 lalu hanya datang sehelai sepinggang.

Zulkifli, tegasnya perlu mengingat kembali, siapa yang telah bertungkus lumus memenangkan beliau pada pilihan raya itu.

"Beberapa orang termasuk saya adalah orang yang bertanggungjawab berkempen untuknya.

"Kami melakukan apa sahaja demi rakyat yang bersepakat menolak BN, " katanya dengan nada kecewa.

Kekecewaan terhadap Zulkifli, jelasnya bukan baru kerana ahli parlimen itu juga tidak memberi kerjasama sewajarnya dalam usaha menangani masalah di kawasan beliau.

"Zulkifli tidak pernah turun bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kulim, Lim Soon Nee dan Bandar Baru, Ustaz Yaacob Husein ke Mesyuarat Majlis Tindakan Daerah di Pejabat Daerah Kulim (MDK)," katanya lagi.

Selain itu, Zulkifli juga didakwa jarang dilihat melakukan tinjauan ke kawasan apatah lagi bersama orang kampung dalam aktiviti kemasyarakatan yang diadakan.

"Jika turun pun beliau sering melakukanya secara persendirian atau senyap tanpa melibatkan kepimpinan PAS atau Parti Keadilan Rakyat (PKR) di peringkat cabang dan ranting," tambahnya lagi.

Malah jelas Halizal, pejabat ahli parlimen itu di Taman Kota Kenari, Kulim pun telah lama ditutup kerana kerani atau pembantu yang ditugaskan dikatakan tidak dibayar elaun.

Zulkifli juga, katanya pernah berjanji untuk berkhidmat sebaik mungkin sebagai Ahli Parlimen semasa berucap di majlis meraikan kemenangan PR di Dewan Datuk Fadzil Noor, Serdang dahulu.

"Beliau kena ingat kemenangan yang dikecapi atas tiket PKR pada pilihan raya ke 12 lalu merupakan amanah dari Allah SWT bagi mengajar BN yang angkuh dan zalim, bukan untuk bersuka ria atau melanggari amanah dengan bertindak memporak perandakan parti yang memberinya peluang berkhidmat sebagai Ahli Parlimen, " ujarnya

hanif hafiz said...

bia..kuar je..xyah duk bawah ketiak anwar tu

Gedung Akal said...

YB,
Sama ada tuan naif politik atau terlalu advance dalam tindakan belum dapat dipastikan.
Apa yang pasti tindakan YB telah menjadi satu fitnah kepada PR dan perjuangan Islam.
tolong fikir2kan YB. sama perjuangan Islam tuan itu benar berasaskan ilmu yang betul atau gerak hati tuan semata-mata!

ramzi said...

Saudara sekarang sudah sedarah dengan Ibrahim Ali, jenis berpura2 didepan, pada masa yang sama talibarut di belakang. Selamat berkawan dengan Ibrahim Ali

joehan said...

SALAM..
KUATKN SMNGT YB ZUL..SEMKIN HR SEMKIN BYK ISU YG XBLH DIJWB OLEH PUAK2 PR N GEROMBOLAN FIRAUN2 KECIL..NI DIE ISU2 DIE:
1)VIDEO ANWR PURA2 SAKIT KT SG BLUH..ANWR KATE BLH JLN 10 TPK JE..TP DLM VIDEO 40,50 TAPAK DIE JLN..
2)JNJI2 PRU 12..PR HYNA BERJNJI TP XRETI TUNAIKN..INI KRANA PR X EXPECT AKN MEMERNTH 5NEG(NOW 4).PR SBNRNYA XSEDIA NK PERNTH..
3)BUKTI2 UMNO BKR GEREJA,PENYELEWENGAN YBK,BUKTI MP BAYAN BR N MP NIBONG..SME XDE..PR CUME PNDAI CKP N FTNAH DEMI KEPENTINGAN POLTK..RUBBISH..POLITIK MURAHAN..
4)MASTER OFF ALL>>>SUMPAH LKNAT ANWAR..
SDH2LA DGN PLITIK KOTOR KORNG WAHAI PR..MATLAMAT XHALALKN CR..
KWN2 ANWAR SME TNGGALKN DIE..KORNG YG BR KNAL ANWR 2,3THN PLAK BSING2..MP BYN BR DH 30THN,EX SU PKR LG..NALA..CHANDRA..EZAM..
PLIK LA PUAK2 PR NI..KWN2 ANWR PAKAT2 TNGGALKN DIE..KORNG TERHEGEH2 NK KWN DGN DIE..
KITE AKN TGK LAKNAT ALLAH KNE KT SAPE ATS FITNAH2 YG MELANDA MALAYSIA..BUMI MELAYU ISLAM..TUNGGUU.......
SALAM..

Pengundi said...

Zul oh Zul...mengapa engkau jadi mcm ni,
Mcmana aku tak jadi mcm ni..aku terhutang budi....,
Zul oh Zul..mengapa engkau terhutang budi,
Mcmana aku tak terhutang budi...BN tarik balik petisyen masa mengundi...,
Zul oh Zul...mengapa BN tarik balik petisyen,
Mcmana depa tak tarik petisyen, itu hal aku punya peribadi....

HEH HEH HEH ..IRAMA LAGU KATAK PANGGIL HUJAN...

Maklum la lani semua pakat-pakat nak jadi katak...Lompat p dalam kolan BEBAS jap...pasti bbaru lompat p kolam BN...maklum la kolan PAKATAN "air" tak berape jenuh....tapi dalam kolam PAS byk barakah Zul oii....Tok Guru solat Istisqa depan mata kita doa org2 yg solat tu tuham makbul...aaiii....tak kan tak sedar kot...mana ko letak amanah yang pengundi bagi kat hang??? Alasannya pasal kalimah Allah...tanya la orang yang lebih arif pasal agama...lgpn background hang ni dalam bidang tasawwuf hebat sgt ke...ada seorang Sheikh dari keturunan Nabi s.a.w pernah berkata kepada saya.....manusia sekarang ilmu teramatlah cetek..tapi berani mengeluarkan hukum lebih daripada ulama2 dulu...mmmm...."mungkin" hang dah dapat ilmu nur dah kot....bawa2 la bertaubat....

MOHD UZAIR ARIFFIN said...

YB sayang oi...........cakap nak bantu MELAYU.......tapi keputusan YB yang kaluar parti ni bermaksud sdr lim jadi ketua pembangkang bukankah itu akan menerukkan lagi keadaan

Safana Orleans said...

YB ! sy penah ikuti kuliah subuh YB di sect 13 shah alam , kalimah allah yg YB faham dan nilai kuliah subuh YB hanya di atas pemukaan saja , tak mendalam tak lebih dari itu. makna di dlm kalimah syahadah tu YB dok tak brape reti lg. bole kah kata tuhan cina tuhan indai tuhan jepun , adakah tuhan lain menghidupkan mereka. perjuangan YB mjadi sia sia saja krn YB sendiri tak faham makna syahadah tadi. Lg pun lau dah tau anuar tu tak betui knp dok join pkr , lau tdk jgn harap le zul nordin nak bbergelar YB

mempelung said...

Mau kenyang lompat lah apalagi

kayai said...

salam YB ...... syabas YB kerana mempertahankn islam....... xpi confusela.... YB khalid nak berdebat ngn YB apsal senyap je.... kami tggu ....jawapan YB.....masa berkumpul kt umah nuar dgr citer YB membisu....xde hujah yg bernas......... kt luar pehhh jaguh.... tul ke.... YB ni anti non muslim ker.... tengok bahas YB kt tv mcm ????...... syabas geng ngn brahim ali..... citer sibuk pasal melayu islam.... xpi keje gak ngn VINCENT TAN...... adoi.... melingkop.... lulusan australia.... igtkn mesir ke.... jordan ka....

joehan said...

salam..pelikla korng ni wahai pencacai PR...xusah la menipu je kejenye..meh aku bg cth jelas..kes askar kne langgr kerete tian chua...DLM SUARE KEADILAN ckp moto tu laju n ptong bas n msk lorong kete tian chua..
tp sbnrnya tpu..skrng family arwah nk saman tian chua kate ade saksi..pemandu viva yg kete tian chua ptong n moto blakng moto arwah..sbnrnya kete tian chua dipandu laju utk smpai ke mersing demi ceramah politik sampah korang wahai puak2 PR..aku klaka la kt korng cam wahai badut2..ANWAR yg mulekn idea lompat2 ni...so apsal korng skrng duk terkinja2 n melalak2 slhkn org melompat..wei puak2 PR..jwbla tuduhan2 aku tu..
ADAKAH siri2 kemalangan yg melanda adun2 pr..nizar,adun sekinchan n tian chua adlh tanda2 laknat..ADKAH KELUARNYA MP2 N ADUN2 PKR JG TANDA2 LAKNAT DR ALLAH..PARTI YG HNYA PENTINGKN ANWAR IBRAHIM..sm2 kite tnggu kesudahan episod plotik murahan ciptaan anwar ni..
moga umat islam bersatu-amin.

senyapbisaweh said...

Jangan lupa sumpah laknat yang dilakukan oleh Saiful tempohari...ALLAH Maha Adil..Maha Mengetahui...Sampai sekarang ANU WAR tak berani nak sumpah sebab takut laknat bertambah terhadap dia...Tgok muka ANU WAR masa lari keluar Dewan...NIE baru HUKUM DUNIA..di Akhirat nak lari ke mane..Keluar Akhirat...Tu pon masih ada puak-puak yang tak reti-reti bahasa...Semoga ALLAH menunjukkan KEKUASAANNYA kepada sesiapa yang KUFUR...

moderate07 said...

are sure ISA is against Islam? Ask Ustaz first.. there is a thing in Islam that Government has the power to do something that could prevent bad things from happen to public and nation. ISA is the application of such thing. The problem is Government might have used ISA not properly, so ISA need a betterment rather abolishment..